Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Knížecí palác - Monako / foto: shutterstock

Monako – luxus na dosah ruky

Pokud hned po příjezdu neutratíte všechny úspory v proslulém Grand Casinu v ještě proslulejší čtvrti Monte Carlo, budete si za ně moci užít všechno, co nabízí tento státeček, který je hned po Vatikánu nejmenším na světě.

Jak Monako vzniklo?

Podle historických záznamů tak trochu lstí. Podle legendy žádal první Grimaldini v přestrojení za františkánského mnicha vstup do města. Když byl vpuštěn, otevřel brány svým soukmenovcům, kteří odbojné obyvatele pobyli. Ty, kteří kladli menší odpor, zajali a město si přivlastnili. Rod Grimaldinů vládne Monaku dodnes. Zpočátku Monako žilo zejména z prodeje citrusů a oliv, až později, kdy se v revolučním roce 1848 odtrhly města Menton a Roquebrune, byl kníže donucen hospodářskou situaci řešit. A poradil si jak jinak než originálně. A tak nechal ve městě vybudovat lázně s prvním kasinem. O 10 let později následovalo Grand Casino v Monte Carlu a o budoucnost městského státu bylo postaráno.

Jaké zajímavosti stojí v Monaku za vidění?

Kromě každoroční Grand Prix formule 1, v rámci něhož se závodníci prohánějí přímo v ulicích města, si určitě nenechte ujít Oceánografické muzeum, které založil roku 1911 kníže Albert I. Ten byl sám vášnivým oceánografem a účastníkem mnoha výzkumných expedic. Muzeum samotné je vtesáno do skály ve výšce zhruba 80 metrů nad mořskou hladinou. Obdivovat v něm můžete obrovská akvária se žraloky, murénami a rejnoky, ale také jedinečné sbírky podmořské fauny či pravý korálový útes. Do nedávné doby byl jeho ředitelem známý oceánograf Jean Jacques Costeau.

Projděte se po náměstí a navštivte Knížecí palác

Poměrně malé námětí Palais du Prince je pověstné zejména výměnou stráží, která je k vidění každý den přesně v 11:55 hodin a pro její spatření je potřeba si včas předem zajistit místo. Zejména ženy však budou nadšené pohlednými mladíky v létě oblečenými do bílých uniforem a v zimě zahalených do černého obleku. V bezprostřední blízkosti náměstí narazíte také na Knížecí palác, v němž vládnoucí rodina dodnes bydlí. Přesto je však možné v sezóně přibližně jednu desetinu místností navštívit. Vydáte-li se na prohlídku, čeká vás přehlídka bohatství a luxusu. Budete moci obdivovat bohatě zdobené křišťálové lustry, zrcadlové galerie či pozlacený knížecí trůn.

Monako – luxus na dosah ruky

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!