Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Praha / foto: Pixabay

Do Prahy na dva dny: inspirujte se naším průvodcem

Láká vás výlet za kulturou a historií střední Evropy? Věnujte dva dny pokladům české metropole. Máme pro vás hned několik tipů.

1.den: Cesta strojem času

Naši výpravu začneme v jednom z nejvýznamnějších míst pražského Starého Města, a to na Staroměstském náměstí. Jeho dominantou je orloj na Staroměstské radnici, jehož vznik je historiky datován do 15. století. Na Staroměstském náměstí také ústí ulice, která je považována za jednu z nejdražších pražských lokalit. My se ale vydáme v této chvíli směrem na jih. Křivolaká Melantrichova ulice vás zavede na Václavské náměstí se sochou patrona země. Tento pomyslný střed města se stal v minulosti symbolem několika revolucí, ale také velkých oslav národních proměn.

Jen o několik ulic dále z Václavského náměstí stojí největší pražský židovský svatostánek, Jeruzalémská synagoga. Vydáte-li se na severovýchod, už z dálky spatříte Pražský metronom tyčící se na letenském kopci. Tento pohyblivý sochařský objekt vznikl pod názvem “Stroj času” na počátku devadesátých let jako připomínka minulého režimu; jeho podstava totiž za dob komunistické éry sloužila jako piedestal sochy Josifa Stalina. Park na Letné si vychutnáte zejména večer, kdy je tento magický prostor ozvláštněn světly Starého Města odrážejícími se na hladině vltavy.

Na Letnou se dostanete snadno pěšky, po schodech a stezkách pomalu vystupujících vzhůru, lze si také cestu zjednodušit jízdou tramvají přímo z náměstí Republiky na Letenské náměstí tramvajemi č. 8 a 26. Letná nabízí bohaté kulturní i gastronomické vyžití.

Po stopách golema

Procházku po Letenských sadech můžete zakončit opět sestupem k řece, odkud se přes Čechův most dostanete do židovské čtvrti zvané Josefov. Zde najdete hned několik synagog a židovský hřbitov, kde je pohřben i legendární rabín Löw, stvořitel Golema. Čechův most také přímo navazuje na již zmíněnou Pařížskou ulici, která vás zavede rovnou k místu, odkud jsme vyšli, tedy na Staroměstské náměstí.

Pokud je pro vás po celém dni prozkoumání památek židovské čtvrti už příliš náročné, lze jej odložit na další den a odpočinout si v některé z restaurací v centru Prahy. Ubytovací kapacity v historickém jádru města je ideální ověřit a zarezervovat předem, neboť se Praha těší velkému zájmu turistů. Naštěstí Praha nabízí širokou nabídku ubytování různého typu, s krásnými výhledy na řeku nebo panoramata města.

2.den: Historie svobody a romantiky

Další den po návštěvě památek židovského města můžete volně navázat dalšími významnými památkami v Praze. Na náměstí Jana Palacha nasedněte na tramvaj ve směru Malostranská, v případě pěší cesty přejděte po Mánesově mostě. Dostanete se tak na Malou Stranu a jen několik kroků vás dělí od Hradčan, kde na Pražském hradě sídlí prezident země. V uzavřeném areálu Hradu se nachází nejvýznamnější česká církevní stavba: katedrála svatého Víta. V její lodi se národ naposledy rozloučil s řadou českých velikánů. V podhradí se také nachází tzv. Zlatá ulička a jiné další architektonicky zajímavé objekty.



Romantická procházka s rozhledem po centru města se dá prodloužit natolik, kolik tato oblast skrývá parků a zahrad. Za pozornost stojí Strahovský klášter s pivovarem. Přes Strahovské zahrady lze zvolna přejít na Petřín, který je (zvláště na jaře) oblíbeným cílem zamilovaných. Podle české tradice si totiž každá žena a dívka zaslouží polibek pod rozkvetlou třešní, jichž je petřínský sad plný. Z dálky Petřín bezpečně poznáte podle známé Petřínské rozhledny. Čtvrť, ve které se právě nacházíme, se jmenuje Malá Strana. Přilehlý ostrůvek zvaný Kampa vám svou atmosférou jistě připomene prostředí známé z Kafkových novel nebo románů Karla Čapka. Ne náhodou se zrovna zde nachází Kafkovo muzeum. Zajímají-li vás novodobé dějiny Evropy, jistě se na Kampě zastavíte u Lennonovy zdi, která za minulého režimu platila za symbol boje proti cenzuře a nesvobodě. Ze středu Kampy se kamennými schody dostanete na Karlův most, od nějž je to coby kamenem dohodil k Národnímu divadlu.

Praktický tip na závěr

Pokud se chystáte využít v Praze MHD, rádi bychom poukázali na možnost koupit si vedle krátkodobých časových jízdenek na 30 a 90 minut také jízdenku jednodenní za 110 Kč. Pražský dopravní podnik dokonce nabízí třídenní časovou jízdenku, která stojí 310 Kč a lze s ní cestovat všemi druhy dopravy v Praze: tramvají, metrem, vlakem, přívozem po řece, ale dokonce i lanovkou vedoucí na Petřínskou rozhlednu.

Do Prahy na dva dny: inspirujte se naším průvodcem

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!