Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Romantika u moře / foto: shutterstock

Gran Canaria – ostrov, kde se dá nejen výborně najíst

Ostrov Gran Canaria je třetí největší z Kanárského souostroví. Tím, že je to autonomní území Španělska, má i obdobnou kuchyni.

Nebudeme-li však hledat místní speciality, objevíme velice příjemné malé i větší restaurace s mnohdy dost osobitým rázem.

Milovníkům česneku určitě doporučuji si užít předkrm, kterým bývá pečivo s česnekovým máslem jen tak, nebo naříznuté, promazané, zapečené a horké podávané. Z dezertů je dobré vyzkoušet všelijaké místní laskominy, ze kterých bezkonkurenčně vede Bienmesab – mandlový krém s medem, mletými mandlemi a skořicí.

První dvě restaurace, které stojí za hřích, se nachází v městečku Melenara. Ideální je zaparkovat někde ve městě a procházkou dojít k pláži. Z této restaurace je vyhlídka na krásnou pláž s černým pískem Playa de Melenara, kde z moře kyne svým trojzubcem strážce moří Neptun. Skvělá malá restaurace, kde je velmi příjemná obsluha je v ulici Calle Luis Morote. Jmenuje se Picoteo Casa Chano, opravdu je maličká, ale stojí za to ji v řadě dalších restaurací najít a případně si počkat na volné místo. Z této restaurace vám doporučím jakoukoliv rybu, ať už čerstvou nebo filety. Čerstvá ryba dle denní nabídky – porce nejméně pro dva, naporcovaná na větší kusy, obalená a osmažená. Stačí k ní decentní příloha na chuť, která je zde nejčastěji zastupována grilovanou zeleninou nebo papas – malé brambůrky vařené ve slupce.

Hned vedle tohoto podniku je další, kde také dobře vaří, Restaurante Pizzería Venecia. Je to již větší podnik, s velkým výběrem běžných jídel a asi proto se tento fakt odráží v přístupu obsluhy, který je více neosobní. Kuchaře však mají výborného. Takže kdo má rád mušle, nebo jiné mořské plody, určitě si pochutná tady. Opět se tu na prvním místě objeví ryby a po výborných salátech se dostanete až k pizze. Ve velkých vedrech, pokud sedíte venku, vás v pravidelných intervalech osvěží rosením, které je nadmíru příjemné.

Gurmánský zážitek na vás čeká v městečku Puerto de Mogán, v uličce Paseo de los Pescadores. Prvním zádrhelem se může stát najít místo k zaparkování v rušném centru, ale dá se zajet až k přístavu a pak se projít zpět. Přístavní městečko je turistickým centrem, je zde krásná malá pláž, lemovaná kavárničkami a restauracemi, v další řadě začínají obchody se suvenýry. Jsou tam malebné uličky plné apartmánových domů, které jsou pestré a krásně barevné. V centru se nachází lávka pro pěší a hned u ní je Restaurante Jack El Negro. Původní rybářský dům je udržován stále ve stejném stylu. Majitelé jsou Italové, kteří sem přišli hledat štěstí v roce 1970, zůstali a rodinná restaurace funguje dodnes. Doporučíme vám jakoukoliv jejich specialitu …. lasagne, ravioli nebo cannelloni ….

Pokud se pohybujete poblíž Playa de San Nicolás, tak mimo archeologických a historických míst a pláže s výhledem na nejvyšší horu – sopku Pico del Teide na sousedním ostrově Tenerife, je zde překvapující restaurace Luis. Více než restaurací by se dala nazvat jídelnou, ale tím ji nijak nechci snížit. Vaří zde výborně a opět jako v každé přímořské vísce jsou zde na denním pořádku ryby, tady se však specializují i na tradiční kuchyni. Kozí maso s omáčkou se jen rozplývá na jazyku. Zkuste a určitě budete spokojeni. Porce jsou dost naddimenzované, takže se z jednoho běžného jídla nasytí nejméně dva lidé.

Dnes už nostalgickou vzpomínkou je restaurace v historickém mlýně - Molino del Aqua, pár set metrů nad městečkem Fataga, který na jaře 2019 vyhořel. Věříme, že bude obnoven, i když bez historické budovy, a vrátí se k tradiční kuchyni v čele s domácími, kozími a ovčími sýry podávanými s malinovou marmeládou a místními mandlemi. Nebo k masovému prkénku, které obsahuje čtyři druhy steaků a čtyři variace na klobásy a ještě dva další zabijačkové produkty. Fantastická grilovaná zelenina a brambůrky papas z místního políčka …. Byla zde nádherná procházka starým palmovým hájem a příjemná zahrada s bylinkami a pomerančovým sadem. Pevně věřím, že se vše povede obnovit a toto kouzelné místo bude opět brzy fungovat.

Gran Canaria – ostrov, kde se dá nejen výborně najíst

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!