Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Nadprůměná inteligence / foto: shutterstock

Nahradí vás umělá inteligence? Řemeslníci, zdravotní sestry a diplomaté mohou být v klidu

Umělá inteligence se pomalu, ale jistě stává běžnou součástí každodenních životů. A seznam profesí, které by mohla brzy nahradit, se neustále rozrůstá. Tito zaměstnanci se ale prozatím strachovat nemusí.

Během průmyslové revoluce dělníci v továrnách rozbíjeli stroje, protože se báli, že je nahradí a vezmou jim živobytí. Nakonec ale lidský faktor zvítězil, stroje bylo stále nutné obsluhovat. Odborníci se ale v posledních letech domnívají, že technika přeci jen některé profese zcela nahradí. O to spíš, že společnost OpenAI představila chatovacího robota ChatGPT, který si hravě poradí s návrhem webové stránky, napsáním knihy nebo zkouškami na vysokou školu.

Co vše zvládne umělá inteligence?
Co vše zvládne umělá inteligence? – Zdroj: Shutterstock.com

Pokud byli v průmyslové revoluci nejohroženější prostí dělníci, nyní na kariérním žebříčku podle vědců záleží jen pramálo. Jde jen o to, jak snadno lze činnost dané osoby automatizovat. A také to, zda má co do činění s mezilidskými vztahy nebo kreativním přemýšlením.

Kreativně myslící lidé

Odborníci stanovili tři základní oblasti, které umělá inteligence zatím nahradit nemůže. První z nich jsou skutečně kreativní pracovní místa – taková, kde se nepracuje podle šablon, ale je nutné přicházet s novými nápady a strategiemi v byznysu, právu nebo vědeckých oborech. Nepatří sem ovšem práce s grafickým designem nebo výtvarným uměním.

Umělecká díla zatím nahradit nelze
Umělecká díla zatím nahradit nelze – Zdroj: Shutterstock.com

Lidé pracující s lidmi

Další „bezpečnou“ oblastí jsou taková místa, kde se budují složité mezilidské vztahy. Tedy práce zdravotních sester, diplomatů, investigativních novinářů nebo třeba marketingových konzultantů. Takové interakce, která vede k budování vztahů, zatím není umělá inteligence schopná.

Řemeslníci

Poslední oblastí, kterou AI hned tak nenahradí, jsou profese vyžadující zručnost, mobilitu a schopnost řešit problémy v nepředvídatelném prostředí. Sem patří převážně řemeslníci. Těm totiž technika práci spíš ulehčí, když za ně vyřeší dílčí úkoly, než že by je nahradila.

 

Zdroj:

https://svethospodarstvi.cz/byznys/nektere-profese-umela-inteligence-podle-odborniku-nenahradi-alespon-prozatim/

https://www.euro.cz/clanky/jake-profese-ai-jen-tak-nenahradi-rozhoduje-mira-kreativity-provazanost-vztahu-i-schopnost-resit-nove-situace/

Nahradí vás umělá inteligence? Tyto profese mohou být v klidu

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!