Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Vánoce / foto: Shutterstock

Chystáte se na letošní Vánoce včas, nebo patříte k těm, kteří kupují dárky na poslední chvíli?

Poslední listopadový týden každého roku patří již tradičně akci "Black Friday", neboli "Černý pátek" která spolehlivě vyprazdňuje peněženky všem, který se snaží zajistit včas a zejména levně vše potřebné na Vánoce.

Kupuje se vše elektroniky po kuchyňské přístroje a kosmetiku. Ladem nezůstává ani oblečení, případně hry a hračky pro děti. Obchodníci si obvykle mnou ruce, protože na předvánoční čištění skladu čekali celý rok. Jsou ale tyto předvánoční akce tak výhodné, jak obchodníci proklamují?

Nejlevněji je v lednu

Většina spotřebitelů zjistila, že ceny elektroniky, oblečení, domácí spotřebičů, ale i dětského zboží jsou nejnižší v lednu, kdy dochází k povánočním výprodejům. Přesto, máte-li malé děti, nic jiného než koupit vánoční dárky v prosinci vám zkrátka nezbude. Starší potomci ale ocení jistě mnohem více pod stromečkem jistý finanční obnos, za který si poté při výprodejích pořídí vše, po čem touží. Tento přístup k vánočnímu šílenství musí zaujímat zejména lidé, kteří mají hlouběji do kapsy a své výdaje musí dobře promýšlet. 

Propadáte šílenství Černých pátku?

Vzhledem k tomu, že  Vánoce se v mnoha obchodech hlásí již od září, je velice těžké odolat všem nabídkám a slevovým akcím. Někteří spotřebitelé tak čekají na listopadové slevy jako na příležitost, jak si pořídit vysněné zboží za snížené ceny.  Ty ale obvykle snížené opravdu jsou. Bohužel již málokterý zákazník si všimne, že  před měsícem došlo k výraznému navýšení cen, aby tak listopadová akce vypadala přesvědčivěji.

Jaké jsou výhody nákupu dárků až před Vánoci?

Ten, kdo chce vyrazit do nákupního centra shánět vánoční dárky až těsně před Štědrým dnem, musí počítat s velkým přívalem stejně smýšlejících lidí a ohromnými frontami. Výhodou však je  často nabízená možnost vrátit nevhodné dárky v průběhu ledna za současného vrácení peněz. Tuto nabídku využívá velké procento obdarovaných. Nakupujete-li tedy dárky až před Štědrým dnem, není to vůbec špatná strategie.  Obdarování si často mohou nevhodný dárek nechat vyměnit za věc, kterou opravdu potřebují.

Chystáte se na letošní Vánoce včas, nebo patříte k těm, kteří kupují dárky na poslední chvíli?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!