Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Skupina personalistek / foto: shutterstock

Současná personalistika je džunglí, v níž čekají šelmy na svou oběť

Každý zaměstnanec, který čas od času změnil práci, se jistě setkal se zvláštní skupinou lidí, kteří si říkají personalisté, „ejčár“ nebo lidské zdroje.

Nic neumíte? Nevadí. Pojďte dělat do HR

Jestliže se podíváte na současné složení personálních agentur, ale i personálních oddělení v rámci firem, narazíte na týmy humanitně vzdělaných žen, v lepším případě s vysokou školou, o tom horším lépe nemluvit, které se snaží s využitím svého pohledu na věc nabízet zájemcům novou práci šitou přímo na jejich tělo. V tom by zase až takový problém nebyl. Ten nastává v momentě, kdy se takovéto personalistce zdá, že byste se skvěle hodili na konkrétní pozici, o kterou nemáte zájem. Anebo naopak na pozici, která vás láká, váš životopis ani nepošle, protože podle ní to není nic pro vás.

O kariéře schopných kvalifikovaných lidí rozhodují ti, kteří mnohdy sami nic neumí

Obejít tuto mašinérii v podstatě nelze. Paradoxem je, že mnohdy o uplatnění kvalifikovaných a zkušených zájemců o práci rozhodují lidé, kteří absolutně nerozumí tomu, o čem ta konkrétní pozice je a rozhodují se pouze na základě svého osobního dojmu a pocitu. Ten je mnohdy výrazně zkreslený vidinou desátku, který personální společnost dostává od firem hledajících nové zaměstnance. Pro finanční odměnu udělají tito personalisté opravdu cokoliv. Nová kolegyně, jejíž nástup na novou pozici se z neznámých příčin opozdil, se mi časem svěřila se svým zjištěním.

Před nástupem si vybírala ze dvou pozic, každá jí byla zprostředkována jiným personalistou dvou odlišných agentur. Poté co si vybrala, neopatrně prozradila omítnuté personalistce, kam chce nastoupit a ta spustila kolotoč boje o své peníze. V rámci něho angažovala svoji známou, která ve vyvolené společnosti měla přímo u šéfa „upravit“ osobní profil oné kolegyně tak, že dotyčná práci téměř nedostala. Kolegyně se mi svěřila poté, co ji tato „personalistka“ po několika letech bez skrupulí oslovila a jakoby se nic nestalo, jí nabízela novou práci.

Jak oddělit zrno od plev?

Samozřejmě existuje i celá řada opravdu kvalitních agentur a personalistů, kteří se snaží svojí práci dělat co nejlépe a nabídnout zájemcům pozice, které jim opravdu budou vyhovovat. Jak ale takovéto výjimečné personalisty poznat? Většina z nich obvykle tuší, co je náplní práce pozice, kterou s nimi probíráte. Ačkoliv vystudovali jiný obor, dali si tu práci vyhledat a především pochopit konkrétní termíny, kterým nerozumí. A co je důležité, vaše vzájemná spolupráce je transparentní, nelžou vám, udělají jen to, na čem jste se dohodli, a nenutí vám pozice, které nechcete jen proto, aby vás udali a vyinkasovali odměnu. Jaké jsou vaše zkušenosti s hledáním uplatnění na trhu práce a se spoluprací s personalisty?

Současná personalistika je džunglí, v níž čekají šelmy na svou oběť

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!