Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

The Sims potřetí. Opět hit?

Když Will Wright spolu se svým týmem v roce 2000 vypustil hru jménem The Sims, bylo to považováno za experiment, který si možná získá přízeň recenzentů a herních odborníků, ale pravděpodobně nezaujme široké masy.

Bytelné základy
Vždyť, koho by bavilo hrát hru bez daného cíle, v níž jen nepřímo posunujete podivně žvatlající postavičky kupředu v jejich vývoji a vytváříte jim životní prostředí, jež uznáte za vhodné.

Vizionář Wright ale zase jednou viděl dále než zbytek světa. Ukázalo se, že The Sims je přesně tím, co davy hráčů (a hráček!) chtějí. Z The Sims se stala komerčně nejúspěšnější počítačová hra všech dob. Již před nějakou dobou série přesáhla sto milionů prodaných kopií jednoho ze dvou dílů či četných přídavků.

magazin.cz

Na The Sims 3 už se tak logicky čekalo jako na hotovou pecku. Před vývojáři, jejichž řady Will Wright už opustil, však ležel obtížný úkol. Jak vytvořit zase jednou to samé a úspěšné, ale zároveň se okatě neopakovat?

Konzervativní přístup
Inu, je třeba říct, že to dopadlo velmi konzervativně. Na druhou stranu – většina fanoušků série se asi zlobit nebude. Hra toho nabízí zase o něco více, ale hraje se v podstatě stejně.

Na začátku se ocitnete v komplexním editoru simáků, jenž od minula doznal lehkého rozšíření a úprav ovládání, takže vytvoření unikátní postavičky je snazší než dříve. Vizuální představivosti se zkrátka meze nekladou.

magazin.cz

Po zvládnutí zevnějšku je třeba přistoupit k vlastnostem sima. Jejich počet je odvislý od jeho vývojového stupně, takže kojenec má pouze dvě, zatímco dospělý pět. Pak už jen zvolit životní cíl, který může v průběhu hry variovat, nějaké to přání a jde se na věc.

Vlastně po celou dobu hry je třeba mít na očích náladu simů. Tu ovlivňují i maličkosti, jako je například dobré jídlo nebo naopak nepořádek.

magazin.cz

Nejen na náladě, ale i na výše zmíněných vlastnostech, závisí to, jak se simové budou chovat sami k sobě. Charismatičtí sympaťáci nemají problém s navazováním známostí, zatímco skeptikům se všichni vyhýbají. Rozhovory jsou opět značně zjednodušené a omezené na několik hráčových voleb, ty ale mají jasné důsledky.

Velké sousedství
Před započetím hry si dobře rozmyslete, jak moc se chcete ohánět. Starost o život jedince je neporovnatelně jednodušší než péče o mnohohlavou rodinu, kde navíc jednotlivé generace i jinak založené osobnosti žádají často protiklady.

Nedílnou součástí života simů je práce. Na výběr je celá řada klasických i obskurních kariér. Takřka vše, na co si vzpomenete, můžete i profesionálně vykonávat. Ke kariérnímu postupu ale budete muset simovi dát prostor k plnění dílčích cílů.

magazin.cz

Asi největší změnou, kterou The Sims 3 přináší, je koncept otevřeného sousedství. Váš domov je tak součástí plně funkční čtvrti nebo městečka, chcete-li. Nechybí tu další budovy, simové, obchody, parky, restaurace, kina apod. To vše se dá zcela plynule využít, a to i pro navazování vztahů. Hra díky tomu působí přirozeněji než v minulých dílech, kdy byla značně rozkouskována.

Rovněž konstrukční možnosti se rozšířily, ale jen z jednoho úhlu pohledu. Pokud máte materiál, dá se stavět lépe než v předchůdcích. Jenže právě toho materiálu není v základní verzi hry tolik, kolik byste si představovali.

Ždímačka na peníze

Autoři zde evidentně chtějí využít své ždímačky na peníze v podobě větších či menších přídavků. Například předměty a různé doplňky si můžete koupit v příslušném internetovém obchodě. Ano, koupit. Do začátku sice dostanete body v ceně jedenácti euro. Jakmile je ale vyčerpáte, budete muset sáhnout do své kapsy.

Na druhou stranu, očekáváme i výtvory čistě fanouškovské, které budou dostupné zadarmo a zkušenost nám napovídá, že za oficiální tvorbou nemusí nijak zaostávat.

magazin.cz

The Sims 3 se zase o něco více přiblížily ideálu hry tohoto typu, pokud nějaký takový ideál vůbec existuje. Změny jsou ve většině oblastí kosmetické, místy dokonce neviditelné. Leccos se ale skutečně zlepšilo. Řada hráčů také jistě ocení výrazné grafické zlepšení.

Kdo čekal revoluci a zcela nové pojetí The Sims, bude zklamán. Takových ale podle všeho mnoho není, a tak už teď The Sims 3 zaznamenalo několik prodejních rekordů.

magazin.cz

Výrobce: EA Maxis
Distributor: EA Czech
Cena: 1299 Kč

Hodnocení: 8/10

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 194