Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: pcworld.cz

6 důvodů, proč je PC lepší než Mac

V poslední době se stává módním trendem vlastnit Mac. Vážně je ale lepší než klasický počítač s Windows?

Přibližně devět z deseti lidí používá počítač s operačním systémem Windows, což z něj dělá mnohem oblíbenější pracovní či herní nástroj než je tomu u platformy Mac. Tento samotný argument je však poněkud pokrytecký, jelikož to, že něco dělá většina lidí, nutně neznamená, že to je lepší. Proto jsme si dali tu práci a sepsali 6 hlavních logických důvodů, podle nichž je klasický počítač lepší než Mac.

1. Rozsáhlý výběr
Dnes je možné si koupit počítač s Windows, který bude vážit méně než 1 kg, rozměrově se vám vejde do kapsy a umožní tak naprostou uživatelskou mobilitu. Pokud je ale libo počítač s 19-palcovou obrazovkou a váhou dostačující k proražení nerozbitného skla, jistě takové PC v jakémkoli IT obchodě najdete. Stejně tak je možné koupit našlapaný počítač pro každodenní hraní těch nejnáročnějších her, ale i obyčejný stroj, který zvládne pouze kancelářské aplikace a brouzdání po internetu.

Počítačů s Windows je prostě tak nepřeberné množství, že si může naprosto každý vybrat ten vyhovující jemu i jeho peněžence. Oproti tomu Apple nabízí pouze 9 rozdílných modelů Mac, což může jen sotva pokrýt rozdílné preference všech uživatelů.

2. Pořizovací cena
Svět Windows nabízí velkou škálu počítačů ve všech cenových relacích včetně těch nejnižších, které Apple naprosto ignoruje. Nejlevnější nový Mac je možné koupit za cca 17 000 Kč, avšak počítačů s Windows za nižší cenu, než je tato, najdete na našem trhu stovky.

3.Množství užitečných funkcí
Apple zpopularizoval více hardwarových inovací než jakákoli jiná společnost (například myš připojenou přes Wi-Fi). Přesto jeho výrobkům stále schází velké množství užitečného vybavení, kterým disponují jeho PC konkurenti.

U počítačů s Windows je například naprosto běžná zabudovaná čtečka paměťových karet a již brzy na všech PC přibudou i HDMI konektory pro snadné HDTV připojení. Klasickým vybavením je dnes i vysokorychlostní bezdrátové připojení, integrovaná televizní karta, Blu-ray mechanika a mnoho dalšího.

Ve světě Maců můžete některé z těchto vymožeností pro svůj stroj získat jen prostřednictvím produktu třetí strany, případně vůbec.

4. Velká rozmanitost software
Snad pro všechny možné aktivity existuje software běžící pod Windows. Jsou zde dostupné aplikace pro veškerou činnost od prohlížení obrázků až po prodej kukuřičných placek. Velká část z nich je navíc zdarma nebo za drobný poplatek.

Důvodem tohoto nekonečného výběru software je to, že programátorské společnosti budou raději vyvíjet aplikace, které může použít 90% uživatelů, než se specializovat na úzké spektrum zákazníků, kterých nemusí být vždy dostatek pro uživení projektů firmy. Programy pro Mac jsou často opravdu úžasné, ale jejich výběr je malý, obzvláště v těch exotičtějších oblastech trhu.

5. Uživatelé Windows dostávají obvykle vše jako první a v nejlepší verzi
Tato výhoda má stejný důvod jako předešlá - firmy se budou zaměřovat na trh s větším počtem zákazníků. Podívejme se například na momentálně nejrychlejší internetový prohlížeč Google Chrome. Uživatelé Windows v něm můžou brouzdat po internetu již 7 měsíců, zatímco zastánci Maců stále čekají na vytvoření OS X verze prohlížeče. Dalším příkladem může být samotný Microsoft Office, který je mnohem rychlejší a disponuje více funkcemi ve své Windows verzi než ve verzi pro Mac.

6. Můžete si ho sestavit sami
Žádný předem sestavený počítač vám nebude sedět na míru tolik jako ten, který si sestavíte sami. Sestavit si klasické PC z běžně dostupných hardware dílů není nic těžkého a zvládne to každý i mírně pokročilý uživatel. Případně si jej můžete nechat sestavit na míru za menší poplatek přímo v některé z počítačových prodejen. Ale postavit si vlastní Mac rozhodně nezvládne každý.

Připraveno ve spolupráci s pcworld.cz.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 463