Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Neskutečné: ryba s průhlednou hlavou

Čas od času se vědcům podaří zaznamenat nový úžasný zvířecí druh. A tentokrát jde o opravdu mohutný úlovek. Tahle ryba totiž nemá obdoby. Nemusí mít ani oči na zádech, a přesto vidí, co se děje za ní!

Vidí všude
Tento druh se musel přizpůsobit nesmírně tvrdým podmínkám v těch nejtemnějších vodách. Ryba tak vidí dozadu, aby nejen včas zmerčila blížícího se predátora, ale by i ona sama mohla lépe lovit.

Tato ryba oceánským biologům známá v podstatě už padesát let. Teprve nyní však vyřešili záhadu jejího vidění. Dosud se domnívali, že dokáže vidět pouze nad sebe.

Nyní se však ukazuje, že takzvaná Macropinna microstama vyvinula svůj zrak tak, že může vidět do různých směrů skrz průhledný štít.

magazin.cz

Zatímco větší část jejího těla je temná, kolem hlavy je její tělo průhledné a oči jasně viditelné. Tento mocný smysl si ryba údajně vyvinula postupně díky tomu, jak se musela vyrovnávat s životem v extrémně těžkých podmínkách.

Úžasný mořský svět
Ryba je ve skutečnosti pouze několik centimetrů velká a žije v moři zhruba pod hladinou, kam ještě mohou dosáhnout sluneční paprsky.

Kromě jiného se tento tvor umí také zastavit na místě a být tak pro predátory v podstatě neviditelný. Dokáže ale vyplout i do vyšších vod a lovit zde ještě menší ryby či plankton.

Vypadá to, že přírodou budeme fascinováni ještě hodně dlouhou dobu. Právě v mořských hlubinách žijí nejméně prozkoumaní tvorové, jež mají neuvěřitelně vypracované určité funkce k přežití.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 664