Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Krevní konzerva / foto: sxc.hu

Omluvenka do školy: darujte krev

Dárci krve nemají jen dobrý pocit z toho, že dali krev, ale také získají celkem slušný přehled o svém zdravotním stavu. Kromě toho coby dárci mají nárok na daňové úlevy, den placeného volna či celodenní omluvenku ze školy.

Jako vaši předskokani jsme se rozhodli celou proceduru prověřit na vlastní kůži. Nebo spíš - na vlastní krev... Vyrazili jsme do pražského ÚHKT, tedy Ústavu hematologie a krevní transfúze. Ještě předtím jsme si ale museli ověřit, že budeme schopni krev dát, a pročíst si podmínky, které jsou poměrně přísné. To je ale pochopitelné.

magazin.cz

Co musíte splnit, aby z vás mohl být dárce?
Základními náležitostmi jsou plnoletost, dobrý zdravotní stav, dárci také nesmí mít za sebou v posledním půl roce tetování ani piercing či endoskopická vyšetření, v posledním měsíci nesměli pobývat mimo Evropu, mít přisáté klíště či průjem, ženy nesmí dávat krev v těhotenství ani během menstruace, prostě je toho dost a člověk se musí předem dobře informovat, aby tam nešel zbytečně.

  • Zda splňujete podmínky, to si prověřte ZDE

To vše jsme si prověřili a vyrazili k "upírům". Abychom krev "nezkazili", bylo nám z ÚHKT doporučeno den před odběrem nejíst tučná jídla, nepít alkohol. Abychom odběr zase v pořádku a bez omdlívaček přežili, měli jsme den před akcí hodně pít (2-3 litry tekutin). Pak už jsme šli na to.

Dorazili jsme krátce po půl deváté ráno a byli jsme až dvacátí v pořadí. To znamená, že dárci jsou. Skladba dárců byla pestrá, mladí lidé, ale přišourala se i šedesátiletá babička.

"Je super vědět, že mohu někomu zachránit život a že jsou lidé, kteří to samé udělají pro mě,“ to bývá nejčastější důvod pro darování krve. Koneckonců právě tuhle větu jsme si od jednoho z dárců vyslechli na místě.

magazin.cz

Čeká vás řada vyšetření
Na místě vás čeká vyšetření krevního obrazu, jaterní testy, testy na přítomnost žloutenky typu B a C, testy na syfilis, HIV testy, vyšetření krevní skupiny, vyšetření nepravidelných protilátek, vyšetří se moč, dárci se změří krevní tlak. Průměrně v ÚHKT strávíte tak 50 minut, v pondělí a pátek asi víc, protože lidi si díky dárcovství prodlužují víkendy.

Při první návštěvě vám odeberou jen 400 ml krve, když vám to nebude dělat zle, příště už dáte 450 ml krve. Ovšem nám i napoprvé doktorka napsala plnou krev, tedy 450 ml a přežili jsme ve zdraví...

Samotný odběr trvá cca 5-10 minut. Muži mohou chodit dávat krev 4x za rok, ženy 3x.

magazin.cz

Na prvotním vyšetření ještě před odběrem dokáží lékaři z krevního obrazu zjistit, že na vás něco leze a tudíž vás k samotnému odběru plné krve nepustí. To potkalo i jednoho z našich redaktorů. "Vůbec jsem nic nepociťoval, připadal jsem si úplně zdravý," udivilo redakčního kolegu Petra.

Jenže krev nelže, a tak ho z ÚHKT poslali zase domů, prý má přijít, až mu zas bude úplně dobře. “I když mi nakonec krev nevzali, těším se na další příležitost, až kolem mne přestane kroužit chřipka.“

My ostatní jsme šli "vykrvácet". Vzhledem k tomu, že jsme dodrželi pokyny a pilně se den předtím zásobovali tekutinami, vše jsme zvládli s přehledem. Nikdo neomdlel, žádné motání hlavy, slabé nohy, z celé výpravy si jen jediný člověk odnesl památku na odběr - modřinu po vpichu.

"Celková atmosféra i přístup sester i lékařek mě příjemně překvapil, už se těším na další odběry, odsýpá to a je to něco, co rozhodně dává smysl. Byla to fajn zkušenost,“ shrnuli zúčastnění členové redakce.

Jak dlouho trvá, než se krev v těle obnoví?
Nová krev se v lidském těle obnoví asi po třech týdnech, v den odběru by dárci neměli vykonávat nic moc fyzicky namáhavého, ale silnější redakční jedinci si odběru skoro ani nevšimli a celý den normálně pracovali, jako by se nechumelilo.

"Považuji to za super krok, který jsem mohl udělat už dřív. Jenže tehdy nebyl nikdo, s kým bychom se kousli a šli tam společně, až teď se to řeklo a šlo se. Je fajn, ze nás tam bylo více, to hned jinak utíká čas a celá procedura je příjemnější...,“ řekl po celé akci spokojeně redakční kolega Martin.

Kromě ÚHKT po celé republice samozřejmě existuje celá řada míst, kde můžete darovat nejcennější tekutinu, kterou máte. Seznam transfuzních stanic na území České republiky najdete na webu Daruj krev. Tak to dlouho neodkládejte a co nejdříve tam s kamarády, spolužáky či spolupracovníky vyrazte!

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 358