Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Dehydrovaná pleť / foto: shutterstock

Máte suchou nebo pouze dehydratovanou pleť?

Suchá a dehydratovaná pleť vypadají na první pohled stejně, jsou napnuté, šupinkaté, často svědí, ovšem rozdíl je vcelku zásadní.

Typově suchá pleť se vyznačuje křehkostí, nedostatečně se vytváří kožní maz, v mládí tedy vypadá skvěle, netvoří se akné a póry jsou téměř neviditelné. Ve vyšším věku je však suchá pleť mnohem dříve náchylná k tvorbě vrásek než třeba pleť smíšená či mastná a je jí potřeba věnovat zvláštní péči a důkladnou výživu. Suchá pleť je rovněž citlivá, napjatá, podrážděná, často svědí a mohou se na ní také objevit praskliny a šupiny.

Naše tělo tvoří z 60 % voda. Ovšem v povrchové vrstvě pokožky, která tvoří ochranný filtr mezi námi a okolím, je jí výrazně méně. Vinu na tom nese suché okolní prostředí, do něhož se voda odpařuje, a povrch pokožky trpí nejvíce. Poté může dojít k dehydrataci pleti.

Dehydratovaná pokožka se od suché liší tím, že jde o stav pouze dočasný a lze ho vhodnou péčí změnit. Pokud se vám pleť zdá sušší než obvykle, šupinkuje, červená, je mdlá a zašedlá, ztratila svůj jas, snažte se jí co nejdříve dopřát pořádnou rehydrataci. Zvyšte pitný režim, pravidelně aplikujte hydratační přípravky (krémy, oční krémy, séra) např. s kyselinou hyaluronovou, která dokáže zajistit hloubkovou hydrataci. Odličujte šetrnými přípravky, úplně vynechte přípravky s obsahem alkoholu a na bázi mýdla. Chraňte pleť krémy s UV faktorem (v létě je to přímo nutnost) a pokud to půjde, zkraťte pobyt v klimatizovaných místnostech. Výborný pro hydrataci je také olej z pšeničných klíčků, avokádový a olivový olej nebo esenciální olej z růže. Pokud příznaky (suchá místa, svědění, podráždění) vymizí, máte jistotu, že šlo opravdu pouze o momentální dehydrataci pleti.

Pečujte o svou pleť s láskou, ve vyšším věku vám bude vaše péče zúročena.

Máte suchou nebo pouze dehydratovanou pleť?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!