Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Kousání nehtů / foto: shutterstock

Koušete si nehty? Budete překvapeni, co tento zlozvyk vypovídá o vaší osobnosti!

Nepěkný zlozvyk odborně nazvaný onychofagie je v naší společnosti poměrně rozšířen. Jací jsou však lidé, kteří si pravidelně a leckdy i s chutí ohlodávají své nehty?

Kousání do nehtů a jejich následné odtrhávání je často spojováno s nervozitou a stresem. Dotyčný se takto podvědomě uklidňuje, avšak podle nedávné studie mají lidé okusující si nehty jeden společný rys. Podle ní se jedná o osoby se sklonem k perfekcionismu, kteří se tímto způsobem zbavují své nahromaděné nespokojenosti.

Z čeho výzkum vycházel?

Tým specialistů zkoumal sklony lidí opakovaně se dotýkat určitých částí těla, jako je například štípání kůže, pročesávání vlasů nebo právě již zmíněné kousání nehtů. V průběhu výzkumu odborníci vypozorovali, že potřebě provést některý ze zlozvyků neodolali tito lidé  hlavně v situacích nudy, frustrace a nespokojenosti. Při pozdějším pozorování jednotlivých osobností došli k závěru, že všechny dotyčné spojovaly sklony k perfekcionismu a touze po dokonalosti.

Kdo je perfekcionista?

Perfekcionisté jsou vysoce zásadoví lidí s tendencí plánovat vše do nejmenších detailů a organizovat život sobě i svému okolí. Očekávají, že vše poběží přesně podle jejich plánů. Pokud se jen trochu něco vychýlí od jejich předpokladů, dostanou se do stresové situace, která se projevuje značnou nespokojeností a nervozitou. Problém je, že si často kladou až nereálné požadavky jak na sebe, tak na své okolí, takže tyto pocity jsou u nich poměrně časté. Opakující se chování, jako je například kousání nehtů, je způsob, jak uvolňují nahromaděnou negativitu.

 

Jaké výsledky výzkum přinesl?

Výzkum napomohl s léčbou opakovaného chování. Oproti předešlé tradiční terapii, která se zaměřovala na odstranění nervozity, se psychologové začali zabývat pacientovou povahou a nutkavým sklonem k perfekcionismu. Snaží se pacienty přesvědčit, že věci nejsou jen černé a bílé, a jde jim o to, aby dotyčný nebyl tolik přísný jak na sebe, tak na své okolí. Naopak jej učí radovat se i z drobných úspěchů a nemít přílišná očekávání a přehnané nároky. Pokud se podaří alespoň do jisté míry změnit myšlení zatvrzelých perfekcionistů, tak změnu pocítí nejen jejich nehty, ale hlavně lidé v jejich okolí. Těm se totiž v přítomnosti člověka se sklonem k perfekcionismu nežije vůbec příjemně, a tak jistě uvítají méně pedantství a více přátelské atmosféry.

 

Koušete si nehty? Budete překvapeni, co tento zlozvyk vypovídá o vaší osobnosti!

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!