Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Holení nohou / foto: shutterstock

Holení nohou je v létě povinnost. Neděláte to ale špatně?

Holení (nejen) nohou je u žen v horkých měsících nepsaným pravidlem. Krásně hladké nohy přece chceme ukazovat v sukních, šatech nebo kraťáskách.

Většina z nás už tak nějak automaticky sáhne po žiletce, se kterou je holení nohou přeci jen nejrychlejší a nejjednodušší. Jenže ne všechny s ní umíme zacházet správně.

Holení nohou se přece nedá zkazit. Nebo snad ano?!

Možná vás to překvapí, ale je to tak. I holení nohou totiž má svá pravidla. Pokud s žiletkou nepracujete správně, riskujete nejen nepříjemné poranění, ale třeba i nějakou vyrážku nebo infekci. A to za to přece nestojí, co říkáte?

Pravidlo první: ctěte směr růstu chloupků

Tohle je asi nejčastější chyba vůbec: holení chloupků proti směru jejich růstu. Možná tímto postupem dosáhnete dokonale hladkého oholení, ale zároveň si zaděláváte na nepříjemný problém v podobě podrážděné pokožky. Chloupky vám navíc mohou začít zarůstat, což je nejen bolestivé, ale i esteticky to nepůsobí zrovna přitažlivě – kdo by chtěl mít nohy samý rudý pupínek?!

Pravidlo druhé: netrapte nohy holením nasucho

Znáte to: ráno spěcháte do práce, chcete si vzít tu krásnou sukni, ale vaše nohy „zdobí“ tmavé chloupky. „Tak to teda ne“ proběhne vám hlavou a už šupajdíte do koupelny, kde přehodíte nožku přes okraj vany, do ruky uchopíte žiletku a s chloupky se rozloučíte tzv. holením nasucho. A to je chyba. Holení bez pěny nebo nějakého jiného přípravku na holení akorát tak způsobí podráždění, zarudnutí a svědění pokožky. A po tom určitě netoužíte.

Pravidlo třetí: dopřejte pokožce čas

A jsme zase u toho. Na holení se zkrátka nemá spěchat. Pokud jste zvyklé hupsnout do vany (nebo do sprchy) a to první, co uděláte, je oholení nohou, pak věřte, že to děláte špatně. Pokožka potřebuje čas, ideálně alespoň 10 minut pěkně v teplé vodě, kdy chloupky krásně změknou a holení pak bude brnkačka. A bez podráždění, což můžete brát jako bonus navíc!

Pravidlo čtvrté: žiletku měňte pravidelně

„Dokud holí, tak je dobrá, no přece ji nevyhodím!“ – zastáváte i vy podobný názor? Schováváte si žiletku tak dlouho, dokud není úplně tupá, takže se ve vaší koupelně vesele vystavuje třeba 3 měsíce? Nebo klidně i déle?! Pamatujte, že žiletku je potřeba měnit po pěti, maximálně po deseti holení. I na žiletce mohou přežívat nejrůznější bakterie, které jen čekají na příležitost. A tu jim prostě nesmíte dát!

Holení nohou je v létě povinnost. Neděláte to ale špatně?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!