Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Vyhlášení "vítězů" / foto: repro The Sun

Ferrari podvádělo! Hrozí mu vyloučení ze šampionátu

Nejslavnější motoristický tým čelí skandálu.

Formule 1 má další velký skandál! Velká cena Německa se stala dějištěm ostudného momentu, kdy vedoucí jezdec Felipe Massa přepustil první pozici Fernandu Alonsovi.

Na trati se nerozhodlo
Oba závodí za Ferrari a jednalo se tak očividně o týmový příkaz. Alonso má totiž větší šanci stát se mistrem světa a potřeboval větší porci bodů za první místo. Jenže na trati si ho vyjet nedokázal, a tak ho před sebe musel Massa očividně pustit.

„Fernando je rychlejší než ty. Rozumíš zprávě?,“ zaznělo v radiové komunikaci mezi týmem a Massou. Připomnělo to šifrovanou řeč sovětské tajné služby. O pár okamžiků později Massa zpomalil a Alonsa před sebe pustil. Massa byl pomalejší pouze v tom kole, kdy před sebe Alonsa pouštěl. Jinak kontroloval závod.

Odborná veřejnost je v posuzování tohoto momentu vzácně jednotná. „Šlo o podvod na divácích,“ zní z úst bývalých celebrit Formule 1 Eddie Jordana (bývalý šéf stejnojmenné stáje) či Nikiho Laudy (trojnásobného šampiona F1).

Diváci podle nich mají právo vidět férový závod. Vstupenka na tribuny stojí přes deset tisíc korun a pak se stane tohle. Někdo z týmu rozhodne, že má vyhrát Alonso, a tak vyhraje ten, kdo nebyl nejrychlejší.

Jaký bude trest?
Navíc i pravidla na toto chování pamatují. Týmová režie je zakázána. Ferrari tak už dostalo pokutu ve výši dvou milionů korun, čímž byla de facto potvrzena jeho vina.

Asociace motoristických závodů FIA nyní jedná o tom, zda Ferrari nedat ještě vyšší trest. Mohlo by se jednat o diskvalifikaci ze závodů či dokonce z celé sezóny!

Jenže prezidentem FIA není nikdo jiný než Jean Todt. Muž, který stejnou situaci v bleděmodrém dirigoval jako šéf Ferrari v roce 2002 na Velké ceně Rakouska. Tehdy před sebe Rubens Barrichello pustil Michaela Schumachera.

Lidé však nyní chtějí vidět přísnější trest. Ferrari totiž zkazilo celý závodní víkend, který byl jinak v jeho režii. Bylo by to skvělé, dvojnásobné vítězství. Jenže jeden zpackaný manévr ho dokonale pokazil.

A do toho ještě hloupé výroky Fernanda Alonsa, že o řízeném předjetí nevěděl a že Massu předjel regulérně…

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 13