Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Kondom / foto: shutterstock

Muži potřebují lépe padnoucí kondomy

Špatně padnoucí kondomy působí nepohodlí nejen mužům, ale i jejich partnerkám. Tím se zvyšuje riziko nákazy i těhotenství.

Průzkum mezi 436 muži ukázal, že pokud kondom dobře nesedí, muži si ho během sexu raději sundají. Kromě toho se nevhodné kondomy trhají nebo sklouzávají. Britští odborníci tvrdí, že veřejnost by měla být lépe informována o tom, že existují kondomy různých velikostí i tvarů.

Podle nedávného anglického průzkumu jsou nyní - alespoň v Británii - kondomy skoro stejně populární jako hormonální antikoncepce. Vědci ale varují, že pokud nejsou dobře zvoleny, nechrání před nákazou či těhotenstvím tak, jak by měly.

Ze 436 mužů, kterých se vyptávali vědci z University of Kentucky, 195 přiznalo, že když měli naposledy sex, řešili problém právě se špatně padnoucím kondomem. Přesně 120 z nich podle BBC tvrdilo, že jim to bylo nepříjemné, 57 si všimlo, že je to nepříjemné partnerce, a 34 si kondom sundalo dříve, než by měli.

Vědci navrhují, že by bylo dobré zorganizovat informační kampaň, aby se muži dozvěděli, že si mohou vybrat z různých velikostí i typů kondomů.

Simon Blake z britské organizace Brook tvrdí, že pokud se kondomy užívají správně, snižují riziko těhotenství nebo přenosu pohlavní nemoci o 98 procent.

Jeho kolegyně Natika Halilová dodává: "Muži mají různé tvary a velikosti a kondomy také. Když na naší telefonní lince mluvíme s muži, co si stěžují na kondomy, které se protrhly, sjely anebo byly nepohodlné, zjišťujeme, že je to většinou zapříčiněno něčím tak prostým jako je špatně zvolená velikost."

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 108