Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: sxc.hu

Trpasličí dinosauři žijí v Transylvánii

Když maďarský baron Franz Nopcsa tvrdil, že jeho sestra v roce 1895 našla na jejich panství kosti "minidinosaurů", všichni si mysleli, že je to jen další transylvánský mýtus. Mýlili se.


Nová studie nejenže potvrdila existenci trpasličích dinosaurů, ale dokonce vysvětlila, proč k této miniaturizaci došlo. Klíčový je fakt, že žili na ostrově. Dnes je sice toto území v rumunském vnitrozemí, ale v pozdní křídě (před 98-65 miliony let) to tu vypadalo úplně jinak.

Zdá se, že malý růst postihl jen některé z místních dinosaurů, uvádí Discovery News.

"Ostatní živočichové, kteří tu s dinosaury žili - ryby, žáby, želvy, pterosauři, ptáci, ještěrky, hadi i savci -, byli stejně o hodně menší než dinosauři. Zatím jsme nezjistili, že by dosahovali menšího vzrůstu než jejich příbuzní na pevnině," řekl vedoucí autor studie Michael Benton.

Benton a jeho tým z University of Bristol provedli zatím nejrozsáhlejší výzkum kosterních pozůstatků dinosaurů na ostrově Hateg. A opravdu se ukázalo, že přinejmenším čtyři druhy byly o hodně menší, než jejich kontinentální příbuzní.

Například magyarosaurus dorůstal velikosti 5 až 6 metrů. To nám sice může připadat úctyhodné, ale v porovnání s jinými sauropody, třeba argentinosaurem, který dosahoval délky 25 metrů, to byl drobeček.

Další "minidinosaurus", který tu žil, byl telmatosaurus. Dorůstal čtyř metrů, takže byl skoro o polovinu menší než jeho příbuzní. A podobně malého vzrůstu dosahovali i místní dinosauři zalmoxes.

"Tito jedinci dosahovali ve srovnání s blízkými příbuznými žijícími na větších kontinentálních masách přibližně poloviční velikosti. Z toho plyne, že byli přibližně osmkrát lehčí. A na tom z biologického hlediska nejvíce záleží, protože to ovlivňuje fyziologii a potřebné množství potravy," dodal Benton.

Malí dinosauři zřejmě dosahovali menšího vzrůstu, což způsoboval proces zvaný progeneze, který krátí dobu dospívání. Brzy byli sexuálně vyspělí a nejspíše také umírali o dva až pět roků dříve než jejich větší příbuzní.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 41