Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Mobil, který se nabije Coca Colou

Baterie v mobilu umře většinou v ten nejnevhodnější okamžik. Pokud s sebou máte plechovku Coca Coly, je ale vyhráno.

Tato bizarní myšlenka, kdy mobil „jede“ na světoznámou limonádu, se zřejmě brzo stane realitou, vývojáři totiž nyní pracují na tomto konceptu.

Nápad vyšel z hlavy Daizi Zhenga jako součást jeho závěrečného projektu při studiu na vysoké škole. Válcovitý design koresponduje s tvarem plechovky a vršek se závitem zároveň usnadňuje případné doplňování slazené limonády.

magazin.cz

Cukr je v tomto případě velice důležitý, právě ten totiž bio baterie využije a vygeneruje potřebnou elektrickou energii. Rozloží molekuly glukózy pomocí enzymů a uvolní tak molekuly vodíku. Energie, stejně jako u ostatních palivových článků, vzniká tokem elektronů mezi anodou a katodou. Vedlejším produktem je pouze voda a kyslík.

Podle Zhenga má netradiční zdroj energie výhodu v delší výdrži na jedno nabití, a to až čtyřnásobně než konvenční lithiové baterie. Na nákup limonád je zatím ještě brzo, technologie je zatím stále ve vývoji. Na stejném principu pracující baterie, která byla představena v roce 2007 firmou Sony, dokázala vyprodukovat jen malé množství energie postačující pouze na vytočení čísla. Nicméně Zheng věří, že životaschopnosti dosáhne bio baterie během pěti let.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 56