Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Revoluce: Vatikán věří na mimozemšťany

Vatikán pořádal konferenci, kde se jednalo o možnosti existence života mimo Zemi, i o tom, co by to znamenalo pro katolickou církev.

Konference se konala v rámci Mezinárodního roku astronomie, který byl vyhlášen Spojenými národy.

Otec Jose Gabriel Funes, ředitel vatikánské observatoře, konstatoval, že "je důležité vážně zkoumat a zamyslet se nad otázkami počátku života i nad tím, zda je život i jinde ve vesmíru".

Otec Funes zorganizoval konferenci, které zúčastnili astronomové, fyzici, biologové i další experti. Hlavním tématem byla astrobiologie, nové vědecké odvětví, které studuje počátek života a jeho existenci jinde ve vesmíru.

Funes podle listu Metro řekl, že možnost mimozemského života "nastoluje mnohé filosofické a teologické otázky", ale dodal, že konference se zaměřila na vědeckou perspektivu.

Chris Impey, profesor astronomie z University of Arizona, vyslovil mínění, že je velmi případné a vhodné, že se těmito tématy zabývá právě Vatikán.

"Jak věda, tak náboženství tvrdí, že život je podivuhodný jev v ohromném a povětšinou nehostinném vesmíru. Je tu hodně místa pro dialog mezi astrobiology a lidmi, kteří hledají smysl naší existence v biologickém vesmíru," dodal Impey.

Není to poprvé, co Vatikán pořádal podobné setkání. Už v roce 2005 se tu sešli vědci a diskutovali o podobných otázkách.

"Nemůžeme vyloučit, že se život vyvinul i jinde. Stejně jako existuje rozmanitost života na Zemi, možná existují Bohem stvoření tvorové, snad i inteligentní, i jinde. Není to v rozporu s naší vírou, protože tvořivá svoboda Boží není omezená," řekl už vloni otec Funes v rozhovoru pro vatikánský list.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 48