Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Nokia vs Apple – iPhone porušuje patenty

Spanilá jízda chytrého telefonu iPhone od Apple se může zadrhnout o velkou překážku. Je jí žaloba ze strany velkého konkurenta – Nokie.

Zásadní spor
Podle finského výrobce mobilních telefonů, který je v branži největším, porušuje Apple se svým iPhonem celou řadu patentů, které coby intelektuální vlastnictví náleží právě Nokii.

To je poměrně zásadní obvinění a Nokia se do něj určitě nepouští naslepo, ale bude mít argumentaci velmi dobře ošetřenou. Prohra v takovém sporu totiž může poškodit renomé obou společností.

Pakliže by prohrál Apple, muselo by se navíc s iPhonem patřičně zařídit: buď  technologie na základě porušovaných patentů odebrat nebo platit Nokii poplatky za jejich využívání. Nemluvě o pravděpodobném vyrovnání způsobených škod.

Patenty se týkají zásadních součástí funkcí každého telefonu, tedy i iPhonu. Jedná se o pokrytí bezdrátových dat, kódování řeči, bezpečnost či dekódování.

Černý pasažér
Podle zástupců společnosti Nokia to v segmentu mobilních telefonů funguje tak, že každý z výrobců vyvíjí určité inovace. Jakmile se mu jich podaří dosáhnout, nabídne je k použití i ostatním, ovšem za určitou kompenzaci.

To se však v případě Apple neděje. Nokia tak iPhone označuje za jakéhosi černého pasažéra procesu inovace. Soudní pře se odehraje ve Spojených státech amerických. Na globálním trhu by ale rozsudek pravděpodobně platil i pro zbytek světa.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 30