Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Nejrychlejší hasičský vůz jezdí 300 km/h

Po takovém autě touží snad každý kluk...

Nejrychlejší hasičský vůz na světě, jehož oficiální název zní Rapid Response Vehicle, je postaven na základě vozu Nissan GT-R. Dosahuje rychlosti až 300 km/h, z nuly na sto kilometrů v hodině zrychluje za 3,5 vteřiny a sloužit bude na německém závodním okruhu Nürburgring.

Vůz japonské výroby je na hašení dobře vybaven: místo zadních sedadel má velkou nádrž s hasicí pěnou, hasicí hadici a ovládání umístěné v zavazadlovém prostoru, ruční hasicí přístroje pro případ dohašování menších požárů a potřebné vybavení pro poskytnutí první pomoci.

Pamatováno je také na bezpečnost posádky: vůz je vybaven vnitřním ochranným rámem, závodními karbonovými sedačkami, má zesílený podvozek a nezbytností jsou také výkonnější brzdy.

Hasičské superauto
Představitel závodního okruhu Klaus Hardt řekl, že bylo nutné pořídit vůz, který by stačil autům závodícím na okruhu. "Na okruh přijíždí spousta automobilových nadšenců a je takřka nevyhnutelné, že se občas něco stane. Naším cílem ale je dostat se k nehodám bez ztráty jediné vteřiny," podotkl Klaus Hardt.

Jeden z řidičů k tomu dodal: "Řidič tohoto hasicího auta má zaměstnání, o jakém sní každý kluk: je hasičem, který jezdí v superautě."

Hardt ale podle serveru Ananova trvá na tom, že jde hlavně o bezpečnost: "Teď se na jakékoliv místo na okruhu dostaneme za tři a půl minuty. Naši návštěvníci si tak mohou být jistí, že u nich budeme za chvilku, ať už se stane cokoliv."

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 180