Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Lidský mozek / foto: Shutterstock

Umělý mozek již za 10 let

Mozek je nejsložitějším orgánem v lidském těle a stále není tak úplně jasné, jak pracují všechny jeho funkce. Čas od času se vědcům podaří prolomit nějaké to tajemství, spousta jich ale zůstává.

Funkční mozek
Přesto se přední vědci domnívají, že by za deset let mohl vzniknout mozek umělý. Samozřejmě takový, který by byl plně funkční.

Henry Makram je vedoucím projektu Blue Brain. Dokázal úspěšně simulovat krysí mozek a teď se vrhá do mnohem náročnějšího úkolu. Jeho cílem je vytvořit syntetický lidský mozek. Ten by v budoucnu mohl být použit pro léčení mentálních chorob.

Superpočítač
Do deseti let prý není nemožné plně funkční mozek, který by dokázal i komunikovat, vytvořit. Snem Henryho Makrama je pomoci více jak dvěma miliardám lidí, již trpí menší či větší mozkovou poruchou.

Umělý mozek bude k rozvinutí svých schopností potřebovat opravdový superpočítač. V prvních fázích se počítá s využitím IBM Blue Gene počítače s 10 000 mikroprocesory.

Projekt umělého mozku běží od roku 2005 a zatím vcelku podle plánu. Není tak vyloučeno, že se za několik let skutečně dočkáme něčeho, co by bylo vytvořeno lidmi a přesto dokázalo samostatně myslet.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 126