Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Nejrychlejší elektrické kolo

Auto z nějakého důvodu nevlastníte, nechcete vlastnit nebo v něm prostě neradi jezdíte ucpaným provozem, ale zároveň jste příliš líní přinutit se ke šlapání na kole?

40 kilometrů za hodinu
Řešením by pro vás mohlo být elektrické kolo, které představila britská ETA. V tomto případě jde dokonce o nejrychlejší existující elektrické kolo! Tyto osobní dopravní prostředky se už těší obrovské popularitě v Číně a dalších asijských zemích, kde slouží jako jakýsi hybrid mezi kolem a motorkou.

Kolo dokáže na rovince vyvinout slušnou rychlost – 40 kilometrů za hodinu. Nabití baterie trvá zhruba pět hodin, přičemž na ní ujedete něco přes třicet kilometrů. To popravdě není příliš.

Dalším problémem by mohla být cena. Výrobce počítá s tím, že za každý kus bude kasírovat zhruba šedesát tisíc korun. To není daleko od částky, kterou byste zaplatili za rychlejšího skútra. Elektrické kolo je díky baterii také o dost těžší než kolo normální.

magazin.cz

Oblíbené v Číně
Na druhou stranu, jeho provoz by vás vyšel jednoznačně dráž a navíc byste se nemohli chvástat ochranou životního prostředí.

V Číně se za minulý rok podařilo udat úctyhodných 21 milionů těchto kol, což je velkolepý úspěch. Otázkou je, zda na něco podobného přistoupí i západní společnost. Ale například design není vůbec špatný.

Navíc se zdá, že tohle je pouhý začátek. Elektrická kola budou neustále zrychlovat a celkově se vylepšovat. Za pár let by se tak skutečně mohla prosadit v masovém měřítku.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 74