Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Mafiánské řádění v Kmotrovi II

Hry, ve kterých se člověk může zhostit role gangstera, jsou čím dál tím oblíbenější. Stačí se podívat na nejrůznější klony Grand Theft Auta nebo na českou Mafii.

Velké plány
A právě mafiánský háv těmto městským akcím sluší ze všeho nejvíce. Vědí to i v Electronic Arts, kde se už před několika lety pokusili o herní adaptaci slavného Copollova filmu Kmotr. Ač to nebyla vysloveně špatná hra, v roce 2005 působila již zastarale a na kvality tři roky starší Mafie nedosáhla.

magazin.cz

EA to ale nevzdalo a vrhlo veškeré své síly do tvorby druhého dílu. Ten se měl stát nejen plnohodnotnou alternativou ke GTA IV, ale především zadupat do země přicházející Mafii 2.

Základní parametry vůbec nepůsobí špatně. Hráč se v roli řadového mafiána připlete na revoluční Kubu, kde právě probíhá sraz významných mafiánů, který však rozežene policie a několik bossů přitom postřílí. Hrdina hry se tak rázem dostává do středního managementu mafie a má do značné míry volnou ruku.

Vítejte do rodiny
Na rozdíl od podobných her se tak nebudete vypracovávat v misích, jež vám zadá někdo jiný. Svůj osud budete mít do značné míry ve vlastních rukou. Kromě příběhových úkolů, které patří k tomu nejlepšímu, co hra nabízí, tu je totiž ještě rádoby strategický mód.

magazin.cz

V něm se snažíte ovládnout, respektive získat vliv ve třech po sobě jdoucích městech. Jedná se o New York, Miami a následně i Havanu, kam se po nepovedeném začátku vrátíte a pobudete tu o poznání déle.

Získávání vlivu funguje tak, že se vypravujete do nejrůznějších podniků ve městě a dostáváte je – samozřejmě za přispění tvrdých metod – pod svou kontrolu. Svůj vliv vidíte na mapce, kde si zároveň můžete najímat pomocníky na špinavou práci.

magazin.cz

Zpočátku je to docela zábava, brzy ale zjistíte, že hra postavená na takovém principu vykazuje značnou míru stereotypu. V podstatě neustále se vliv přelévá z vaší na nepřátelskou stranu. Podniky je tak třeba nejen dobývat, ale následně i chránit, aby se jich nezmocnily jiné mafiánské rodiny.

Rozporuplná hra
Hra sama o sobě není špatná a nabízí víceméně vše, co by taková akce v otevřeném prostředí, kde můžete krást auta a projíždět se městem podle libosti, měla mít. Jenže tu tak nějak není nic navíc, a to, co tu je, není provedeno kdovíjak atraktivní formou.

magazin.cz

Jistě, mafiánská atmosféra se dostaví, rozhodně ale ne v takové míře jako ve stařičké Mafii, která vznikla už v roce 2002. Bude to znít zvláštně, ale vizuálně na tom o sedm let starší Kmotr II není o moc lépe. Grafika na dnešní dobu skutečně vypadá zastarale.

magazin.cz

Přes všechny výtky se Kmotr II dá docela dobře hrát, a pokud od něj nebudete čekat zázraky, dokonce vás na pěkných pár hodin pobaví. My ale po velkohubých slibech rozhodně čekali více. Teď nezbývá než držet palce Mafii 2, jež vypadá o poznání lépe.

magazin.cz

Výrobce: EA Redwood
Distributor: EA Czech
Cena: 999 Kč (PC verze), 1499 Kč (PS 3 a Xbox 360)

Hodnocení: 7/10

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 54