Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Notebook do postele / foto: Shutterstock

Malé a levné. Módní netbooky

Ten výraz zaslouží osvětlení. Není na světě totiž tak dlouho, aby ho znal každý. Jedná se v podstatě o zmenšený notebook (ten, doufáme, zná každý) o úhlopříčce monitoru okolo deseti palců.

Tyto mašinky byly ještě relativně nedávno docela drahé. Platilo, že čím menší, tím dražší. Proto se příliš neprosadily. Jenže to nebyly netbooky, nýbrž subnotebooky.

Jako z čistého nebe
Pak ale minulý rok přišel Asus Eee. Vypadal jako subnotebook, ale s jedním velkým rozdílem – stál do deseti tisíc korun. Pakliže jste mu prozkoumali vnitřnosti, zjistili jste, že technologicky je hodně pozadu. Jenže co na tom, na psaní emailů či dokumentů a surfování po internetu to stačí. A netbook byl na světě.

Zpočátku vyvolával spíše lehkou skepsi, ovšem brzy se genialita plánu „za menší přístroj méně zaplatíš“ ukázala v plné kráse. Prodeje šly rychle do miliónů a ostatní výrobci se do mohutně se rozvíjejícího byznysu vrhli po hlavě. Dnes už můžete vybírat z opravdu široké škály modelových řad.

Netbooky se zasloužily také o prodloužení aktivního života Windows XP. Microsoft už chtěl tento operační systém utnout, aby nekonkuroval Vistám, jenže v tom se rozjel boom netbooků. A ukázalo se, že ty nejsou tak hardwarově vybavené, aby Visty zvládli. Zajímavé je, že zvládnou všechno ostatní, co normální člověk potřebuje.

Jak vybírat
I když je třeba si dát pozor na definici slova normální. Netbooky jsou skutečně vhodné jen jako mobilní psací a surfovací stroje. Jakmile od nich chcete něco více, například hraní her či práci s grafikou, pořiďte si něco lepšího (a samozřejmě také dražšího). Jinak byste s nimi ale měli být naprosto spokojeni.

Výběr netbooku není zase tak složitý, jak by se zdálo. Většina výrobců nabízí to samé v bleděmodrém. Tou bleděmodrou je přitom míněn design, který je u takto koncipovaného výrobku docela důležitý. Dá se totiž předpokládat, že bude tvořit doplněk image, byť je levný.

To se výrobcům celkem daří, přestože používají levné materiály. V rámci možností ale dělají maximum. Proto je zejména design tou kategorií, podle které se dá netbook vybírat.

Za značku se tady totiž příliš neplatí a z odstupu se dá říct, že dostanete zhruba to, za co si zaplatíte. Rozhodovat tak budou spíše sympatie.

Loni to byl hit vánoc v Americe, letos tomu tak dost možná bude u nás. Tak jakýpak model si přát nebo nadělovat? Už je jich skutečně velké množství, tak vybereme jen ty nejzajímavější.

Asus Eee
Tento výrobek nelze opominout. Byl první a podle mnohých je stále nejlepší, respektive nejvýhodnější. Asus Eee 701 je pořád nejlevnějším netbookem vůbec. Stojí kolem 4500 Kč.

Za tuto cenu ale dostanete naprosté výkonnostní minimum v podobě 900 MHz na procesoru, 512 MB RAM a jen 4 GB na flashovém harddisku. Chcete-li ušetřit pořádně, oželte Windows XP a spokojte se s Linuxem, který je zdarma a nabízí prakticky totéž, i když ne v onom profláknutém designu.

magazin.cz

O poznání lepší, ale také dražší je Asus Eee 1000. Jeho procesor bije na frekvenci 1,66 GHz, disponuje 40 GB diskem a jedním gigabajtem RAM. Připravte se ale, že za něj zaplatíte dvojnásobek, co za minimální variantu, tedy kolem 9000 Kč.

Modelů Asus Eee je samozřejmě ještě více, liší už se ale jen v jednotlivých komponentách. Na příští rok se chystá dokonce Eee s dotykovým displejem!

MSI Wind U100
Výrobce MSI na nástup Asusu zareagoval vcelku svižně a jako jeden z prvních přinesl alternativní netbook s označením Wind. Podívejme se například na model U100. Běží na 1,66 GHz, disponuje 80 GB diskem a můžete si ho rovněž obstarat ve verzi s Windows XP (1 GB RAM) či s Linuxem (512 MB RAM).

Linuxová verze stojí deset tisíc korun, za OS od Microsoftu a RAM navíc zaplatíte o 1000 Kč více.

magazin.cz

Gigabyte M912
Tento kousek už je na samotné hranici netbooků směrem nahoru. Vypadá opravdu pěkně, má otočný displej (dotykový!) a LED podsvícení, které se stará o skvělé barvy. Hardwarovou výbavou se příliš neliší od MSI Wind U100 či Asus Eee 1000, za zmínku stojí snad jen 160 GB disk, což je v kategorii netbooků nejvíce.

Kde je háček? Jistě tušíte: stojí hutných 14 000 Kč. To už pro původní cílovou skupinu bude přece jen více než dost. Na druhou stranu, ten styl a unikátní prvky za to stojí.

magazin.cz

Acer Aspire One
Aceru se od začátku daří konkurovat Asusu. Aspire One je přímou konkurencí Eee 901 či 1000. Dostanete prakticky to samé, což už je samo o sobě slušné.

Acer ale nabízí flexibilnější konfigurace RAM a disků, takže můžete mít až 1 GB RAM a až 120 GB na disku. Za takto vybavenou verzi zaplatíte kolem jedenácti tisíc, osekanější (ale ne tak jako Asus 701) Aspire One je k sehnání již za devítku.

magazin.cz

HP Mini-note 2333
Opomenout bychom neměli ani alternativu od Hewlett-Packard. Na první pohled totiž působí možná nejluxusněji. Výrobce si vzal na pomoc překvapivě kvalitní materiály, jež daly vzniknout konvenčnímu, usedlému, a proto povedenému šasi.

Oproti konkurenci je třeba vyzdvihnout také kvalitní klávesnici. Jako jeden z mála netbooků Mini-note nepoužívá procesor Intel Atom, nýbrž VIA Nano, který je při stejné frekvenci o něco výkonnější. Proto si HP mohlo dovolit integrovat CPU s taktem 1,2 GHz.

Jinak klasika: 1 GB RAM, 120 GB na disku, Linux či Windows XP (a dokonce Vista!). S cenou lehce nad 11 000 Kč to je zajímavá koupě.

magazin.cz

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 115