Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Šaty rozpustné ve vodě / foto: Sheffield university

Rozpustné svatební šaty? Fakt, nikoli fór...

Každá nevěsta nakonec musí řešit problém co se svatebními šaty. Bývají velké a zabírají hodně místa. Alternativou by mohly být šaty rozpustné ve vodě.

Studenti designu z britské Hallam University v Sheffieldu vyvinuli svatební šaty, které se dají prostě rozpustit ve vodě. Užili technologii, jež se osvědčila například u pytlů na prádlo a pracích prášků. Do látky vetkali polyvinyl alkohol, což je bezezbytku odbouratelná sloučenina.

Novou kolekci studenti představí na konci měsíce na výstavě nazvané "dlouhodobě udržitelné manželství". Přiznávají ale, že ekologicky šetrné šaty mají i jisté nevýhody: například pokud o svatebním dni prší, nevěsta by se měla úzkostlivě držet pod deštníkem. A jak upozorňuje list Daily Telegraph, i rozlité pití na svatební hostině by mohlo vést k trapné situaci.

Šaty na jedno použití

"Studenti se dali inspirovat zažitým názorem, že svatební šaty jsou jen na jedno použití. Také svým projektem poukazují na moderní přístup k šatům: často vídáme, že si je ženy vezmou na sebe párkrát, a pak je vyhodí," řekla o nápadu učitelka módy Jane Blohmová.

"Projekt se zakládá na spojení umění a technologie a poukazuje na možnost alternativních materiálů na oblečení. Svatební šaty jsou snad nejsymboličtějším kusem oděvu, který známe, a zároveň dokonalým příkladem ´módy na jedno použití´. Záleží nám na tom, zmenšit negativní dopad oděvního průmyslu na životní prostředí. A chceme začít poukazem na velmi rozšířené konvence a zvyky," dodala Blohmová.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 11