Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Stařena ve 20? Abyste nebyli na škvarek

Konečně je tu počasí, které přinese i nějaký ten bronz naší kůži. Zkuste se opalovat zdravě, v padesáti sami sobě poděkujete!

Opalování je taková dvousečná věc. Vždycky se hrozně těším, až nachytám první paprsky na obličej a moje pleť bude vypadat zdravější a svěží, jenže na druhou stranu všichni před sluncem varují tolik, že má člověk pocit, jakoby to byla jaderná elektrárna připravená k výbuchu.

Plusy a mínusy
Slunce má samozřejmě i své pozitivní účinky, budí v nás dobrou náladu, povzbuzuje v těle produkci vitaminu D a regulované malé dávky mohou pomoci těm, kteří mají lupenku nebo atopický ekzém.

Negativních účinků slunce je však mnohem víc. Opalování zvyšuje riziko rakoviny kůže, pokožka také působením slunečního záření rychleji stárne a po spálení se i na mladé pleti mohu objevit nepěkné stařecké skvrny.

Jak vybírat krém
Rozkaz tedy zní jasně, všichni si musíme od slunce udržovat odstup. Nezbývá, než se chránit krémy s ochrannými faktory až do úmoru a po každém opalování ulehčit kůži nějakými regeneračními prostředky.

Krém, který vás opravdu před sluncem ochrání by měl mít minimálně střední (medium) ochranu před UVB zářením a v piktogramu na lahvičce zmínku o ochraně před UVA zářením.

Lepší jsou přípravky voděodolné, protože jednoduše vynásobíte dobu, kterou můžete bez spálení strávit na slunci uvedeným faktorem, a nemusíte už nátěr obnovovat. Výhoda voděodolných krémů je hlavně při sportu, protože je pot nesmyje. Jdete-li ovšem do vody, je lepší po oschnutí nátěr na celém těle znovu obnovit.

Jestliže si myslíte, že před dovčou párkrát zajdete do solárka a pak už vaše kůže vydrží všechno, jste na omylu. Opálená kůže ze solária reaguje na slunce úplně stejně jako ta neopálená, bez ochrany se spálí.

Šestka, nebo padesátka?
Když se chystáte na celý den na pláž, vezměte s sebou krém s opravdu vysokým faktorem (high), protože pokud se namažete šestkou (low) a po dvou hodinách znovu, ochranu tím neobnovíte. Šestka prostě funguje jen tu určitou dobu a znovunamazáním se její účinky neznásobí.

Lepší je padesátka, která vás bude chránit jednoduše celý den. Opravdu je dobré předcházet spálení. Protože spálenina od slunce je vlastně druh zranění a většina z nás se nezraňuje dobrovolně. Na obličej používejte v létě denní krém i make-up s ochranným faktorem.

Zraněná kůže
Když přijdete od rybníka domů, dejte si sprchu a důkladně zregenerujte kůži nějakým vyživujícím přípravkem, z těch přírodních je dobrý například mandlový nebo meruňkový olej.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 134