Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Whitney Thompson / foto: Elite Model

Blíží se konec ultra štíhlých modelek

V zámořské reality show „America´s Next Top Model“ zvítězila minulý týden Whitney Thompson. A byl to možná zlomový triumf. Whitney totiž vůbec neodpovídá představám o současných modelkách.

Dvacetiletá modelka má zámořskou konfekční velikost 10, přitom v éře ultra štíhlých dívek se stala standardem velikost 0. Ačkoliv Thompson rozhodně není tlustá, pokud ji postavíte vedle vyhublých modelek, které dobývají přehlídková mola na celém světě, rozhodně ji poznáte.

 

To je také důvod, proč ji v modelingovém světě označují za „plus-size“ modelku, tedy za dívku s kily navíc. „Slýchám to pořád. Říkají mi, tady bys mohla ubrat, tady by to taky stálo za to,“ svěřila se sexy blondýnka s pronikavým pohledem.

magazin.cz

 

Dokonce se do ní kvůli tomu údajně pustila i nejlepší přítelkyně. „Než jsem odjela do Los Angeles na první epizodu soutěže, seděly jsme spolu a ona mi říká: Jsi tlustá, neměla bys tam vůbec jet. Potom jsem se radovala z každého týdne, co v pořadu jsem a tu holku jsem poslala do háje. Už nejsme přítelkyně,“ uvedla Whitney.

 
Proti proudu

Whitney není jediná, která jde v poslední době proti trendu. Podobným případem byla i Chloe Marshall, šestnáctiletá Angličanka, která se probojovala do finále Miss England. „Chci ukázat teenagerům, že krása nesouvisí s tím, jakou konfekční velikost oblékáte,“ vzkázala tehdy mladým Britkám.   

 

Kolem její účasti v soutěži se v Anglii strhl pořádný povyk. Komentáře se do ní chvílemi obouvaly, aby vzápětí přicházely se smířlivějším postojem. A bylo to opravdu… husté.

 

Například někdejší porotkyně Miss England Monica Grenfell ji v novinách označila za „tlustou a přejídající se holku, která by si měla přiznat pravdu“. „To není odvaha, ale nedostatek sebekritiky,“ doplnila ostře.

 
Není to špatně!

Chloe opravdu nezapadá do dnešních měřítek módních domů, ale je to opravdu špatně? Zvlášť v době, kdy se probuzený módní svět konečně krůček po krůčku začíná vyhraňovat vůči anorektickým modelkám? Tenhle boj zahájil před pár lety španělský Madrid s tím, že na přehlídkové molo nepustí vyhublé modelky, jen ty, které splňují předem dané hodnoty BMI, v poslední době ho následovaly i další země, včetně Francie a Itálie.

 

A přesně to také zmínila pohledná brunetka ve své odpovědi všem kritikům. „Je to ostudné, takhle kritizovat. Jako by si neuvědomovali, že tím jen ubližují podobným ženám a dívkám, vhánějí je do náruče nejrůznějších komplexů. Není se pak co divit, že bojujeme s anorexií a že se ženy nenávidí,“ kontrovala Chloe.

magazin.cz

 

Podobné kritiky samozřejmě slýchá i Whitney Thompson. A je to nejen přehnané, pokud se podíváte na figuru blonďaté Američanky, ale také zcela mimo hranice zdravého rozumu.

 

Nezbláznil se módní svět?

Spíše se tak nabízí kritika opačným směrem. Nezbláznil se módní svět, nedošel už dávno za hranice normálnosti? Nenastavil standardy pro štíhlost naprosto nereálně? Není na čase vrátit se zpět a dát šanci běžným dívkám? Zdá se, že odpovědi jsou jasné a ve všech případech stejné: Ano!

 

Pokračovat směrem, který si vybral módní svět, už rozhodně není udržitelné. Ultra štíhlé modelky na přehlídkách jsou všechno možné, jen ne atraktivní. Vypadají mnohem starší, než jsou. A také to začíná být únavné a absolutně nezajímavé. Navíc vyhublejší už ani být nemohou…

 

Ken Mok, výkonný producent reality show America´s Top Model proto předpovídá „plus-size“ modelce Whitney Thompson úspěšnou budoucnost. „Věříme, že její vítězství zasáhne módní průmysl a pomůže změnit jeho pohled na modelky. Vždyť je tu prostor pro tolik různých typů dívek. Zatím je to jedna velká diskriminace, snad se to změní,“ prohlásil.

 
Další bojovnice

Do boje proti anorektickým modelkám se vydala i Nancy Hayssen, která se svými mírami, které jsou za hranou módních standardů, velmi ráda a často pyšní. Tvrdí, a Magazín.cz s ní musí stejně jako s předešlými dívkami jen souhlasit, že sexy mohou být dívky jakýchkoli velikostí, a proto se zcela svlékla pro novou reklamní kampaň.

magazin.cz

 

„Je mýtus, že jen štíhlé dívky jsou in. Pravda je, že dívky mohou být sexy, ať už vypadají jakkoliv. A to jim chci v této kampani sdělit. Je jedno, jakou máte velikost, kolik vážíte, jen musíte akceptovat samy sebe. To je to nejdůležitější,“ vzkázala v kampani dnes jednatřicetiletá modelka, která se určitě nemá za co stydět.

magazin.cz

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1 027