Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Ty nejnesmyslnější žaloby. Ano, jsou z Ameriky

Jak známo, žalovat se dá kdeco a občas je to síla.

Spojené státy americké jsou baštou lidských svobod a práv. Jedním z vedlejších důsledků jsou ale naprosto nesmyslné žaloby, které tamní obyvatelé podávají. Buď sami na sebe nebo na firmy. Občas i firmy na lidi…

Žalovali mrtvou
RIAA je nenáviděnou americkou organizací hájící autorská práva filmového a hudebního průmyslu všemi způsoby. Tak se stalo, že RIAA jednoho dne podala žalobu na 84letou Gertrude Waltonovou. Případ nebyl směšný jen kvůli stáří údajné pachatelky, ale i kvůli tomu, že Gertrude zemřela ve svých 83 letech. RIAA přesto hnala k soudu mrtvou, která prý nelegálně stáhla více jak 700 skladeb z internetu. Nebo to byl její vnouček?

Proč jste mě nezastavili?
Ve vězení člověk slyší spoustu výmluv, ale tahle je obzvlášť vypečená. Psal se rok 1998, když zaměstnanec nemocnice v Ohiu, Edward Brewer, znásilnil pacientku připoutanou na lůžko. Po právu putoval do basy. Zde ho v roce 2002 napadlo podat žalobu na nemocnici. Žádal 2 miliony dolarů za to, že ho bezpečnostní personál nedokázal zastavit. Právě kvůli tomu prý putoval do vězení, kde zažívá bolest a trápení.

Naboural a stal se z něj gay
Jistý sedmadvacetiletý Američan jednoho dne řídil své auto, když do něj zezadu lehce ťuklo jiné auto. Zkrátka malá bouračka, ke které by se u nás ani nepřivolávala policie. Také tehdy se zdálo, že se nic nestalo. Jenže o čtyři roky později nabouraný muž podal žalobu na toho, kdo do něj ťuknul. Proč? Prý se mu tímto otřesem změnila sexualita a stal se z něj gay. Dokonce musel opustit svou manželku. Nejhorší na tom všem je, že případ vyhrál a na onom nebožákovi vysoudil zhruba 4 miliony korun.

Zažaloval boha
V Americe můžete zažaloval kohokoliv za cokoliv. Využil toho jistý Ernie Chambers, který hnal svou žalobu opravdu vysoko. Zažaloval totiž boha za to, že vyhrožuje jeho církvi. Argumentoval tím, že bůh je všudypřítomný, a tak spadá do jurisdikce daného soudu. A jelikož je všudypřítomný, nemusí být před soud převeden. Ernie soudcům pěkně zamotal hlavu a na jeho obranu je třeba říct, že chtěl mimo jiné dokázat absurditu amerického soudnictví.

Pil více piva, než by chtěl
V roce 1991 se před soud dostal pivovar Anheuser Busch. Zažaloval ho muž jménem Richard Overton, který se řídil podle reklamy pivovaru. Ta slibovala, že když budete pít hodně piva, budou se kolem vás točit sexbomby. Nejenže se to z nějakého důvodu nestalo, z Overtona se navíc stal alkoholik, který utratil veškeré peníze za pivo. Soud žalobu zamítl.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 30