Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Naomi Campbellová / foto: shareyourwallpaper.com

Naomi Campbellová jde k soudu pro válečné zločiny

Dostala diamant a jde k soudu...

Soudci mezinárodního tribunálu rozhodli, že předvolají slavnou modelku Naomi Campbellovou. Měla by svědčit v procesu s bývalým liberijským prezidentem Charlesem Taylorem.

Svědectví modelky by se mělo týkat nevybroušeného diamantu, který prý od prezidenta dostala. Před tribunálem se zřejmě objeví i další celebrity, například herečka Mia Farrowová.

Krvavé diamanty
Taylor je obviněn, že rozdmychával občanskou válku v Sierra Leone, která s Libérií sousedí.

Částečně mu prý šlo i o zajištění přístupu k nerostnému bohatství a diamantovým polím v této válkou zmítané zemi. K demoralizování nepřátel užíval velmi kruté metody; své vojáky například nabádal k tomu, aby zabité nepřátele pojídali.

Žaloba tvrdí, že Campbellová od bývalého prezidenta přijala v roce 1997 velký diamant velmi pochybného původu. Obhajoba se podle listu Guardian sice snažila namítat, že žalobce zařadil svědectví modelky příliš pozdě, ale soudci se shodli, že výpověď, týkající se "krvavého diamantu", je relevantní a měla by být vyslechnuta.

Vše popírá
Naomi se s Taylorem setkala v roce 1997 v Jihoafrické republice a později se zúčastnila i večeře pořádané Nelsonem Mandelou. Mezi dalšími hosty jihoafrického prezidenta byla i Mia Farrowová, které Naomi vyprávěla, že dostala ohromný diamant.

"Říkala mi, že u ní v noci zaklepali na dveře nějací muži, ona otevřela, návštěvníci jí sdělili, že je poslal Charles Taylor, a pak jí dali ohromný diamant. Tak mi to tehdy Campbellová vyprávěla," tvrdí Mia Farrowová.

Naomi však popírá, že by ona sama od liberijského prezidenta nějaké diamanty dostala.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 12