Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

Obézní ženy těžko hledají milence.

Proč obézní muži a ženy nemají stejné problémy?

Nadváha u žen snižuje naději na nalezení sexuálního partnera a zvyšuje riziko nechtěného těhotenství. Obézní muži nemají s hledáním milenek problémy, přestože u nich tloušťka vede k poruchám erekce. Tvrdí to francouzští vědci.

Průzkum mezi deseti tisíci Francouzi a Francouzkami ve věku mezi 18 až 69 let - od hubených až po plnoštíhlé - se zaměřil na vztah mezi jejich sexuálním životem a indexem tělesné hmotnosti (BMI).

Ženy jsou tolerantnější
U obézních žen byly o 30 procent menší předpoklady, že během posledního roku měly sex. U mužů váha v milostných vyhlídkách nehrála roli, což vědce překvapilo.

"Zdá se, že ženy spíš tolerují tlustého manžela, kdežto mužům příliš silné ženy vadí," říká jedna z autorek studie Kaye Wellingsová, profesorka sexuálního a reprodukčního zdraví na London School of Hygiene.

Může za to sebevědomí?

Problémy lidí trpících nadváhou a obezitou jsou zřejmě kombinací tělesných těžkostí plynoucích z nezdravé váhy a společenských předsudků, které vedou k nízkému sebevědomí. U obézních osob existuje vyšší riziko cukrovky, deprese a úniku moči, což vše může působit problémy při sexu.

Když se jim ale podaří najít partnera či partnerku, milují se stejně často jako osoby s normální váhou ve stejném věku. Zajímavé je, že baculky mívají partnera také s nadváhou. Platí to o více než dvou třetinách z nich. Tlouštíci si ale hledají partnerky s nadváhou jen ve 40 procentech případů.

Neberou antikoncepci
Studie vedená profesorkou Nathalie Bajosovou z pařížského Institut National de la Santé et la Recherche Medicale, zveřejněná v prestižním listu British Medical Journal, dále zjistila, že u nezadaných obézních žen dochází čtyřikrát častěji než u štíhlých žen k neplánovanému těhotenství, a to i přesto, že mají o třetinu menší šanci, že měly během posledního roku sexuálního partnera.

Ženy s nadváhou užívají hormonální antikoncepci o 70 procent méně než dívky štíhlé. A osmkrát častěji se spoléhají na méně spolehlivé metody předcházení těhotenství, jako je například přerušená soulož.

Obézní muži mají 2,5 krát častější problémy s erekcí, než pánové se "zdravou" váhou. A ti ve věku 40 až 49 let při souloži méně často užívají kondom.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 36