Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

Tajemství žen: ovládají muže dotykem

Dotyky ženské ruky mohou ovlivnit naše rozhodnutí.

Pouhé poklepání na rameno nebo uklidňující sáhnutí může ovlivnit chování osoby, jíž se dotkne ženská ruka. Potvrzuje to nový výzkum amerických odborníků.

Dotyk může mít například vliv na to, jestli se rozhodneme riskovat. "Je to velmi efektivní způsob, jak někoho ovlivnit v jeho rozhodnutí, aniž by měl pocit, že je ovlivňován," tvrdí profesor obchodu a marketingu Jonathan Levav z newyorské Kolumbijské univerzity a dodává: "Pokud jste lékař nebo obchodník, neměl byste zapomínat na tento druh komunikace.

Výsledky Levavova výzkumu byly zveřejněny v časopise Psychological Science. Součástí výzkumu byl pokus, kdy se mělo 67 mužů a žen rozhodnout, zda dostanou výplatu v hotovosti, anebo si vsadí na vyšší částku. Přitom se jich vědci - muži i ženy - dotýkali na ramenou a zádech.

Riskují za pohlazení

Levav a jeho kolegyně Jennifer Argová z univerzity v kanadské Albertě zjistili, že pokusné osoby obojího pohlaví měli mnohem častěji sklony udělat riskantní rozhodnutí, pokud se cítili příjemně, a to zvlášť, když se jich dotýkala žena.

Během jiného pokusu se mělo 105 respondentů rozhodnout, zda na rok své peníze investují s čtyřprocentním ziskem, nebo jestli se rozhodnou udělat obchod bez záruky, že se jim investice vrátí. Opět se ukázalo, že ti, jichž se během rozhodování dotýkala ženská ruka, měli větší sklony k tomu vybrat si méně jistou možnost.

Jako matka a dítě
Levav s Argovou se domnívají, že souvislost mezi pocitem klidu a ochotou riskovat souvisí s dávnými vzpomínkami, kdy jsme navazovali první mezilidské vztahy.

"Obyčejné poplácání po ramenou, které má vyjádřit podporu, může evokovat pocity, jež se podobají pocitům bezpečí, jakého se nám dostávalo od matky, když jsme byli malými dětmi," uvádí se ve studii.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 20