Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Stres je dobrý! Všichni nám lhali

Běžně se na stres díváme jako na negativní průvodní jev současné hektické civilizace. Podle odborníků a výzkumů však každodenní stres paradoxně pomáhá a fungovat bez něj bychom mohli jen velmi obtížně...

Myšky žijící ve stresu byly zdravější
Tým biologů ze Státní univerzity v Ohiu vedený Johnem Sheridanem prokázal u myší, že psychické vypětí v podobě vnějšího stresu vyvolaného sociálními otřesy u nich mělo pozitivní účinky. Myši, které byly vystaveny každodennímu stresu v podobě změn podmínek a byly tak nuceny se neustále přizpůsobovat novým, byly odolnější oproti ostatním myším žijícím bez stresu proti nákaze chřipkou až desetinásobně.

Pokud bychom tedy mohli vycházet z předběžných výzkumů prováděných u laboratorních myší a aplikovat dané poznatky také na člověka, závěr by byl jasný: díky stresu je možné organismus povzbudit a ten pak reaguje posílením imunity a zvýšenou obranyschopností.

Nevyhýbejme se každodennímu stresu

Jakkoliv se tedy budeme snažit stresu vyhýbat a jeho vlivy eliminovat, je dobré mít na paměti, že určité procento každodenního stresu je pro zdravý lidský život prospěšné.

Zatímco stres, který má destruktivní podobu, nám bere naději na zlepšení, ten každodenní má spíše konstruktivní charakter a nutí nás k novým a efektivním řešením. Právě tento druh stresu je v určité míře u zdravých jedinců nezbytný pro zachování vývoje, jak dokazují mnohé studie.

Jak míru běžného stresu držet na uzdě?
A jak se bránit stresu, který se zdá být nad naše síly? Podle studie společnosti Wrigley jsou lidé, kteří pravidelně žvýkají, klidnější a uvolněnější a lépe zvládají každodenní stres.

Kromě toho, že žvýkání zvyšuje přítok krve do mozku až o 25 – 40 %, má především velký vliv na naše uvolnění a rychlejší navození pocitu psychické pohody.

Denně patnáct minut

A tím zaručeným nástrojem pro boj se stresem je smích. Že se nemáte čemu smát? Stačí podívat se večer na některou dobrou komedii.

Doktor Michael Miller z lékařské fakulty Marylandské univerzity v Baltimore ve svém vědeckém pokusu promítal dobrovolníkům úryvky z filmové komedie. Zároveň byl divákům měřen průtok krve v paži. Lékař zjistil, že poté, co se dobrovolníci při komedii smáli, uvolnily se jim cévy a krev protékala o čtvrtinu rychleji.

Když jim Miller naopak promítl drastický film, cévy se jim stáhly a průtok krve poklesl o třetinu.

Michael Miller tak dospěl k závěru, že smích dokáže snížit riziko nemocí srdce a cév, a příznivě tak působí jako preventivní nástroj proti stresu: „Kdo se pořádně nesměje alespoň patnáct minut denně, ten nežije zdravě.“

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 13