Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

Chorvatka se probrala z kómatu a mluví jen německy!

Třináctiletá školačka ze zatím neznámých příčin upadla na 24 hodin do kómatu. A když se probrala, oslovila šokované rodiče perfektní němčinou.

Dívka se přitom tento jazyk teprve začínala učit. Chtěla se ale zdokonalit, a tak četla německé knížky a dívala se na německou televizi. Byla mírně pokročilá, ovšem plynně rozhodně nemluvila. Až do chvíle, kdy se probudila z kómatu.

Lékaři ve splitské nemocnici KB, kde se školačka zotavuje, tvrdí, že jde o velmi neobvyklý případ. Svolali proto různé odborníky, aby pomohli tento jev vysvětlit.

Jak to vysvětlit

"Nikdy se předem nedá říct, jak bude mozek na takové trauma, jakým je kóma, reagovat. Samozřejmě o tom máme nějaké teorie, ale musíme respektovat soukromí pacientky," vysvětluje ředitel splitské nemocnice Dujomir Marasovič.

"V minulosti by se to považovalo za zázrak. My spíše hledáme logické vysvětlení. Jen jsme ho ještě nenašli. Jsou známy případy, kdy se lidé po těžké nemoci nebo kómatu probudili a mluvili různými jazyky, včetně biblických. Nevíme ale, jak k tomu dochází, a tak raději budeme pokračovat v testech," dodává psychiatr Mijo Milaš.

Dívenka nadále zůstává v nemocnici na pozorování. A jak uvádí list Daily Mail, denně za ní chodí rodiče. Jen jí bohužel nerozumějí. Dcera sice chorvatštinu chápe, ale není schopná ji aktivně užívat. Proto lékaři najali německého tlumočníka, aby dívce v komunikaci s rodiči pomáhal.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 59