Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Čokoláda / foto: sxc.hu

Zázračná dobrota. Co všechno umí čokoláda?

Čokoláda pomáhá předcházet srdečním chorobám a snižuje riziko mrtvice.

Milovníky čokolády jistě potěší, že se holdováním této sladkosti vlastně starají o své zdraví. Nizozemští vědci zjistili, že tabulka čokolády denně může snížit riziko srdečních nemocí a mozkových příhod až o 39 procent.

Kakaové boby totiž obsahují takzvané flavanoly. Ty zřejmě zvyšují hladinu oxidu dusnatého v krvi a zlepšují funkci cév. Proto je také tmavá čokoláda zdravější než mléčná nebo bílá - obsahuje více kakaa a antioxidantů.

Během osmileté studie vědci z University ve Wageningenu zkoumali bezmála 30 000 osob ve věku 35 až 65 let. Výsledky jejich výzkumu pak potvrdily závěry menších předchozích průzkumů.

Uzdravuje a tloustne
Brian Buijsse, vedoucí studie, tvrdí, že i jeden dílek čokolády denně má blahodárný vliv na zdraví. Pokud ale lidé jedí o 6 gramů čokolády víc, riziko infarktu a mrtvice se sníží o 85 případů na 10 000 osob.

Jak Buijsse také dodal, vzhledem k tomu, že stogramová tabulka čokolády má v průměru 500 kalorií, neměli by to lidé s honem za zdravím pomocí této sladkosti přehánět. Nadváha totiž riziko jak srdečních, tak cévních nemocí zvyšuje.

"Malé množství čokolády pomáhá předcházet chorobám srdce, ale jen pokud nahradí jiné energeticky vydatné potraviny, takže neohrožuje stabilní váhu," zdůraznil Buijsse.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 40