Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Co lze nalézt v kanálech? Hada, krávu i jezevce.

Ředitelství skotských vodáren zveřejnilo, že jen vloni zachránili jejich zaměstnanci z kanalizace hada, jezevce (oba živé), ale i krávu a ovci (ta bohužel nepřežila).

Zaměstnanci společnosti Scottish Water při čištění a údržbě systému odpadové vody narazili také na rotu vojáčků, živou ropuchu a zlaté rybičky.

Firmy každoročně utratí za čištění ucpaných trubek přes 6 milionů liber (169 milionů Kč). Lidé by si prý měli rozmyslet, co se snaží spláchnout do záchodu. Hodně předmětů se ale do kanalizace dostává také mřížkami na ulicích a šachtami v polích.

Pracovník čistírny vody například při obhlídce závodu v Dunfermline narazil na velkého hada, mexickou korálovku.

Zavolal společnost na ochranu zvířat a ti mu potvrdili, že škrtič pobytem ve špíně nijak neutrpěl. U města Drongan se zase u přečerpávací stanice objevil jezevec. I ten přežil.

Jak uvádí BBC, obecně se zdá, že menším zvířatům pobyt v odpadové vodě až tak nevadí. V East Kilbride byla zachráněna zlatá rybka a u pumpy v Dornochu na Skotské vysočině zase spokojeně seděla ropucha.

Velkým to tam nesvědčí

Větším zvířatům však toto prostředí nesvědčí. Ani ovce, ani kráva, která spadla do šachty v poli, už bohužel zachránit nešly.

V kanalizaci se neobjevují jen zvířata, ale i různé věci. Zaměstnanci čističky v Dumfries našli kreditní kartu, která byla před nějakou dobou odcizena jednomu z nich. Zloděj si totiž z peněženky vzal peníze a zbytek obsahu spláchl do záchodu. Kreditka tak postupně doputovala zpět k původnímu majiteli.

V kanalizaci se často nacházejí mobily a umělé zuby, ale i prsteny a hodinky, které putují na policii a do oddělení ztrát a nálezů. Krávy jsou opravdu spíš výjimkou.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 21