Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Norrie May-Welby / foto: Shutterstock

Není muž ani žena. První bezpohlavní člověk světa!

V občance má napsáno: „pohlaví nespecifikováno“.

Je vůbec možné nebýt mužem ani ženou? Skot Norrie May-Welby dokazuje, že to skutečně možné je.

Ani ryba ani rak
Tenhle člověk (tolik je snad jisté) žije v Austrálii. Tamní úřady dokázal přesvědčit o tom, že není ani mužem, ani ženou. V občance tak nosí hrdě napsáno: „pohlaví nespecifikováno“ (sex not specified).

Osmačtyřicetiletý(a) Norrie se narodil jako muž, ale před dvaceti lety si nechal změnit pohlaví. Celé to ale zjevně nedopadlo příliš dobře. Po několika letech Norrie přestal(a) brát hormony a proces přeměny pohlaví se zastavil někde na půli cesty, a to zřejmě tak nešťastně, že není možné určit, zda má blíže k muži či ženě.

To konstatovali také lékaři, kteří nebyli schopni jasně určit, kým Norrie vlastně je. Před pár dny tak Norrie slavnostně prohlásil, že nemá žádné pohlaví.

„Tyhle škatulky, muž nebo žena, na mě prostě nesedí, nejsou mou aktuální realitou, a kdyby na mě byly aplikovány, byla by to jen fikce,“ říká k tomu Norrie.

Konečně spokojený
„Nikdy jsem se necítil kompletně mužem nebo ženou, vyjma krátké fáze mé přeměny. Tehdy jsem si myslel, že jsou jen dvě možnosti, mužská byla špatná a ženská se jevila lépe.“

Norrie zjevně sám neví, co vlastně je. Skutečnost, že teď nemá žádné pohlaví, ho vůbec nedráždí, naopak je s tím konečně spokojený a může se cítit sám sebou.

Zároveň už si nepřipadá, že třeba před úředníky lže. Když měl v dokladech napsáno, že je žena, často mu to lidé nevěřili, protože jeho maskulinní znaky jsou stále nepřehlédnutelné.

Otázkou je, zda budou mít úředníci nebo třeba kontroly na letišti větší pochopení pro to, co má v občance napsáno nyní. Je totiž jediným takovým člověkem na světě. A svět si na tuhle novou škatulku neškatulku bude muset zvyknout.

VIDEO:

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 221