Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Lidé se slunečními brýlemi víc lžou!

Lidé se slunečními brýlemi víc lžou!

I nošení slunečních brýlí má na lidskou psychiku dopad. Člověk, který vidí svět jako tmavší, se podvědomě chová tak, jako by ho ani ostatní zřetelně neviděli.

Kanadští vědci z University of Toronto provedli studii, při níž umístili dobrovolníky buď do jasně osvětlené nebo potemnělé místnosti. Tam jim dali hnědou obálku s deseti dolary a bílou obálku, která byla prázdná.

Studované osoby pak měly vypočítat řadu matematických příkladů a samy se ohodnotit. Za každou správnou odpověď si směly nechat 50 centů. Pokud se spletly, musely dát 50 centů do bílé obálky.

Ve tmě lhali víc

"Na konci pokusu se ukázalo, že mezi výkonem osob v potemnělé nebo osvětlené místnosti nebyl rozdíl. Lišily se ale svým chováním: lidé v temné místnosti více podváděli a nechávali si nezasloužené peníze," řekla listu The Telegraph dr. Vanessa Bohnsová, vedoucí studie.

Následné experimenty pak potvrdily, že i lidé se slunečními brýlemi si připadají jaksi "neviditelní" a chovají se podle toho.

"Naše studie ukázala, že tma, i když neposkytla účastníkům opravdovou anonymitu, přispěla k nárůstu mravně pochybného chování. Nejde tedy o to, že vás ostatní nemohou vidět. Pocit beztrestnosti není v přímé závislosti na viditelnosti - je mnohem větší," dodala dr. Bohnsová.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 17