Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Skutečná Šípková Růženka: spí dva týdny v kuse

Její život ale není pohádka.

Rodina a přátelé jí přezdívají Šípková Růženka. Zní to roztomile, ale Louisa Ballová příliš sladký život nemá.

Drsná porucha spánku
Patnáctiletá dívka je jednou z těch, kdo trpí poruchou spánku. Ta její se projevuje ojedinělým způsobem – usne klidně na dva týdny v kuse.

Pak propásne školu, hodiny tancování a jednou dokonce prospala týden na dovolené. Využila tak akorát hotelovou postel.

Mladá Britka byla diagnostikována na Klein-Levinův syndrom, kterému se přezdívá právě choroba Šípkové Růženky. Dotyčný s touto diagnózou upadá do hlubokého spánku, který může trvat týdny. A pochopitelně to nekontroluje.

Poprvé se u ní syndrom projevil v říjnu roku 2008, kdy se dívka dostala z chřipkového záchvatu. Jak se ale ukázalo, nebylo to bez následků.

Z chřipky se vlastně ani pořádně nedostala a začala být malátná. Usínala ve škole a často byla ve stavu polospánku, v němž cosi blábolila. Stejně tak často mluví ze spaní.

„Opravdu nás to vyděsilo. Nevěděli jsme co dělat. Zdálo se, že Louisa není tou dcerou, kterou jsme mívali. Byla jako vyměněná,“ řekla její matka britskému plátku Daily Mail.

Opravdový problém
Takzvaný spací mód přichází ve vlnách. Rodiče se časem naučili vypozorovat, kdy asi tak přijde. Pak je Louisu velmi těžké probudit. Přesto se o to ale musí snažit. I když dívka spí, měla by aspoň trochu jíst a pít, případně chodit na záchod. Přestože to s vypětím sil zvládají, nikdy ji neprobudí tak, aby byla opravdu plně při smyslech.

Zprvu spala třeba dvacet hodin, ovšem postupem času se spánek začal prodlužovat, až to dotáhla na rekordních dvanáct dní.

„Když se pak probudí, jde rovnou do spíže a celou jí vysmýčí. Je tak hladová, jako by byla v hibernaci,“ vypráví její matka.

Sama dívka si také spánek nikterak neužívá. Obzvlášť když patří k těm, které bavilo chodit do školy, tancovat a nakonec, když člověk prospí svoje prázdniny, není to zrovna důvod k radosti.

Podobné poruchy se však léčí jen velmi těžko a nelze říct, zda Louisa někdy povede normální život.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 93