Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

5 věcí, které nevíte o matkách

Znáte nejmilovanější ženy na světě?

Oscar Wilde jednou řekl: „Všechny ženy se začnou podobat svým matkám. To je jejich tragédie. Ale žádný muž se jim podobat nebude. To je jeho tragédie.“

1. Den matek je krizovzdorný
Je jen málo dnů, kdy si obchodníci mohou být jisti svým výdělkem, obzvlášť za doznívající finanční krize. Den matek je ale zcela jistě jedním z nich. Například Američané na svých matkách nešetří ani v horších dobách. Každý z nich utratí za svou matku v průměru 2500 Kč.

2. Matky začínají později
Tvář mateřství se poměrně dramaticky mění. Ženy totiž čekají déle na své první dítě. Ve vyspělých společnostech stoupl průměr z 21 let v roce 1970 na současných 25 let. V období mezi lety 1940 a 1990 významně vzrostl počet neprovdaných matek, a to šestkrát. Nejdramatičtější byl tento nárůst mezi sedmdesátými a osmdesátými lety.

Kde až se věk matek zastaví? Medicína je dnes mocným podpůrným prostředkem, což nedávno dokázala jistá Španělka, která porodila dvojčata v 67 letech.

3. Zakladatelka Dne matek proti němu protestovala
Poprvé se Den matek slavil v Západní Virginii, a to v roce 1908. Za zakladatelku je považována dívka Anna Jarvis, která druhou neděli v květnu obdarovala svou matku. O čtyřicet let později v New Yorku protestovala na oficiálních oslavách Dne matek. Nelíbilo se jí totiž, k jaké komercionalizaci tohoto dne došlo.

4. Rekord je 69 dětí
Podle ne úplně hodnověrných záznamů je mateřskou rekordmankou jistá Ruska z osmnáctého století. Ta prý rodila sedmadvacetkrát, a co je ještě zajímavější, vyšlo z toho 69 dětí. Několikrát prý porodila dvojčata, trojčata či čtverčata. Zajímavé na tom je, že všechny děti přežily, což tenkrát nebývalo příliš obvyklé.

5. 120 hodin ročně přebalování
Důležitý údaj je ten, kolik času vlastně vaše máma strávila tím, že po vás uklízela ještě předtím, než jste toho byli sami schopni. Matematici to vyčíslili na tři pracovní (čtyřicetihodinové) týdny ročně, tedy nějakých 120 hodin.

Bylo také spočítáno, že mužům trvá jedno přebalení minutu a půl, zatímco ženám dvě minuty. Jsou snad muži v tomto efektivnější, nebo jen ženy chtějí pro svá dítka to nejlepší a dělají i tuto nezáviděníhodnou práci poctivěji?

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 20