Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: sxc.hu

Oceány jsou plné diamantů

Nový výzkum ukázal, že na Uranu a Neptunu se nejspíš nacházejí oceány tekutých diamantů. A občas po nich plavou i tuhé "kry".

Jedná se o vůbec první výzkum bodu tání diamantů. Ukázalo se, že uhlík se během tání a mrznutí chová podobně jako voda. V tuhé formě tedy plave na tekutině.

Velký uhlíkový oceán by mohl pomoci vysvětlit jistou zvláštnost, kterou Uran a Neptun sdílejí. Tyto planety totiž nemají magnetické póly, které by více méně odpovídaly pólům geografickým. Kolem deseti procent těchto ohromných plynných těles přitom tvoří uhlík. Tekutý uhlíkový oceán by mohl odchýlit magnetické pole způsobem, jaký byl pozorován, uvádí list Telegraph.

"Představa existence značného množství čistého uhlíku na gigantických planetách jako jsou Uran a Neptun je podporována jak experimentálními, tak teoretickými výsledky," říká dr. Jon Eggert z oddělení fyzikálních věd v Lawrence Livermore National Laboratory v Kalifornii.

"Obecně se má za to, že při předpovídání vývoje a struktury takových planet je zcela zásadní brát v úvahu chování uhlíku za vysokých teplot a tlaků. Oceán diamantů by mohl pomoci vysvětlit orientaci Uranova a Neptunova magnetického pole," dodal dr. Eggert.

Většina materiálů je hustší v pevném stavu než ve stavu kapalném. Voda je v tomto směru výjimkou. A jak se ukazuje, výjimkou jsou i diamanty.

"Diamanty jsou na Zemi relativně běžné, ale nikdo nikdy neměřil jejich bod tání. Nemůžete je totiž jen ohřívat a čekat, až se roztaví. Musíte je také vystavit velmi vysokému tlaku a za takových podmínek není měření teploty zrovna jednoduché," přiznává dr. Eggert.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 42