Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Tsutomu Yamaguchi / foto: connect.in.com

Zemřel muž, který přežil výbuch dvou atomových bomb

Ve třiadevadesáti letech zemřel Cutomu Jamaguči, muž, který zažil a přežil výbuch atomové bomby jak v Hirošimě, tak v Nagasaki.

Jamaguči, který po většinu života pracoval jako učitel, zemřel v Nagasaki. Přežil něco tak strašného, že se jen těžko dá říci, jestli měl neuvěřitelné štěstí, nebo naopak neskutečnou smůlu.

Dne 6. srpna 1945 se zrovna chystal odjet z Hirošimy, kde pracoval, když vybuchla první atomová bomba, kterou na Japonsko svrhli Američané. Exploze zabila 140 000 lidí. Tsutomu byl zraněný a šokovaný z toho, co viděl. Proto odjel domů, do Nagasaki. Tam mu o tři dny později nad hlavou vybuchla druhá bomba.

"Myslím, že je to zázrak," řekl Cutomu reportérům listu The Times v rozhovoru k 60. výročí útoku v roce 2005. "A když už se mi tento zázrak přihodil, myslím, že je mým úkolem vyprávět o tom lidem na celém světě."

Smolař století

V létě 1945 mu bylo 29 let a pracoval jako kreslič při navrhování tankerů pro společnost Mitsubishi. Zaměstnavatel ho poslal na tři měsíce pracovat do loděnic v Hirošimě. Čtvrtrok uplynul právě 6. srpna a Jamaguči se chystal odjet, když se nad městem objevil bombardér Enola Gay a svrhl na město uranovou atomovou bombu. Ta vybuchla v 8:15 ráno.

"Nevěděl jsem, co se stalo," přiznal Jamaguči. "Myslím, že jsem omdlel. Když jsem otevřel oči, byla tma a moc jsem toho neviděl. Bylo to jako začátek filmu v kině. Myslel jsem si, že jsem možná už umřel, ale pak se tma rozptýlila a já jsem si uvědomil, že jsem naživu."

Z Hirošimy odjel do Nagasaki
Spolu se dvěma kolegy se vypotácel z ruin a došel až na nádraží. Tam nasedl na vlak do Nagasaki. Tam se 9. srpna ráno znovu přihlásil do práce. Jeho zprávě o tom, co se stalo v Hirošimě, nikdo nechtěl věřit.

"Ředitel byl naštvaný. Řekl mi, že je mu jasné, že jsem byl dost raněn, ale prý jsem se z toho také pomátl. No a v tu chvíli jsem za oknem uviděl další záblesk a všechno vyletělo do vzduchu."

Po válce Jamaguči pracoval jako učitel a o svých zážitcích moc nemluvil. Začal o nich vyprávět až v roce 2005, poté, co zemřel jeho syn Katsutoši.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 95