Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Vločka / foto: Shutterstock

Luštěním sudoku ke štíhlé linii?

Sedět u stolu, případně v křesle a vyplňovat oblíbený hlavolam sudoku – to nevypadá jako typická činnost, která by vás mohla dovést ke spálení nadbytečných kalorií.

Luštit a luštit
Jenže zdání klame. Milovníci nejrůznějších kvízů, puzzlů, křížovek či právě sudoku mohou slavit. Kromě toho, že namáhají mozek, také dost rychle spalují kalorie – tedy hubnou.

Přišli s tím experti na duševní činnost. Jedna hodina strávená řešením obtížných úloh dokáže spálit kolem devadesáti kalorií za hodinu. Aniž byste tloustli, můžete si tak k luštění dát jednu dvě sušenky.

Vysvětlení je přitom docela jednoduché. Lidský mozek potřebuje zhruba 0,1 kalorie na minutu jen na to, aby vůbec přežil.

Jakmile je vystaven vyšší aktivitě, která nastává právě třeba při luštění křížovek a sudoku, roste „spotřeba“ mozku na 1,5 kalorie na minutu.

Fakt zhubnu?
Mozek se zkrátka chová jako jakákoliv jiná část těla. Pokud tvrdě pracuje, potřebuje vyšší kalorickou dotaci. Pokud jste se ale zaradovali a už se chystali vypovědět předplatné v posilovně, ještě chvilku vydržte.

S tou štíhlou linií pouhým řešením kvízů a úloh to tak žhavé není. Mozek sice potřebuje kalorie, ovšem bere si je především z cukrů. Nikoliv z tuků uložených v těle.

Luštěním tak možná pomaleji ztloustnete, ale už nabraná kila je třeba shodit cvičením, případně omezením příjmu potravin.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 22