Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Kila navíc? Dieta jako náboženství

Současný svět je plný extrémů. Lidé se přejídají jako nikdy v historii, tloustnou, a když se jednoho krásného rána podívají na svůj obraz do zrcadla, zjistí, že chtějí vypadat jako modelky...

Hubnou všichni
Nasadí drsné diety s příděly, jež se dlouhodobě nedají udržet. Výsledkem bývá ztráta iluzí, deprese, ještě větší tloustnutí, problematické stravovací návyky… Však to znáte.

S tím, jak lidstvo tloustne, se poptávka po zlatém grálu hubnutí neustále zvyšuje. Na radu, že nejlepší je vůbec se do kategorie obézních nedostat, nedbá prakticky nikdo. Pro mnohé, ať už skutečně tlusté nebo jen tlustě si připadající lidi, se hubnutí stává smyslem života.

A jako takové má už opravdu jen krůček k institucionalizaci coby náboženství. Taková hnutí skutečně vznikají – jejich zastánci tvrdí, že lidé potřebují duševní díru zaplnit něčím jiným než nasycenými tuky.

Zoufalství nebo naděje?
Náboženská hnutí za hubnutí, která vznikla například ve Spojených státech amerických a Velké Británii, razí myšlenku, že nejprve si člověk musí uvědomit důvody toho, proč se vlastně přejídá – a teprve pak může doufat v narovnání, tedy trvalému zhubnutí.

V USA je podobných sdružení více jak třicet tisíc! V osmdesátých letech jim položila základy ortodoxní křesťanka a odbornice na výživu Gen Shamblin.

Její výrok „Bůh stvořil tak úžasné chutě, jako je ta, kterou nabízí zálivka z modrého sýra, pizza s feferonky či čokoládové koláčky. Chce, abychom si jich užívali – ale jen v určitých hranicích“ se stal krédem všech, co se při hubnutí zaštiťují náboženstvím.

Touhu po jídle – pochopitelně vedle té, která uspokojí základní fyzické potřeby – popisuje jako „hlad v hlavě, o kterém tvrdí, že je možné ho uspokojit otevřenou myslí, nikoliv otevřenou ledničkou“.


Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 39