Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: SXC.hu

Bizarní fóbie: strach ze zeleniny

Lidé mají strach z celé řady věcí: pavouků, tmy či sebe navzájem. Ale aby se někdo panicky bál zeleniny? To se zrovna často nevidí!

Zelenina je problém
Jenže vyprávějte to anglické studentce Vicki Larieux. Ta se začne potit a strašně se bát, jen co zahlédne nějakou tu zeleninu.

Těžko říct, proč tomu tak je – vždyť zelenina se většině lidí pojí s něčím pozitivním, něčím, co podporuje jejich zdraví. Tato fóbie zároveň ukazuje, jak relativní záležitost strach vlastně je. Jedná se o pouhé procesy v mozku, které mohou být za určitých okolností spuštěny prakticky čímkoliv.

Dvaadvacetiletá Vicki přitom nedosáhla dalšího stupně anorexie, kdy už nechce vidět ani zeleninu. Naopak, jí zcela normálně – maso, brambory, ovoce. Jen tu zeleninu nemůže ani vidět, natož pak pozřít.

„Zeleniny se bojím odjakživa – už když jsem byla dítě, začala jsem se bát, když se mi na talíři objevila mrkev nebo fazole,“ říká Vicki.

Vzácná diagnóza
Tehdy se tomu ještě nikdo moc nedivil, jelikož děti jsou známé tím, že zeleninu zrovna nemusí. Jenže nejde jen o to, že by Vicki zelenina nechutnala. I v dospělosti cítí návaly paniky, potí se a srdce jí buší jako o závod. „Začala jsem přemýšlet o svém vztahu k zelenině, zda to náhodou není fóbie,“ říká.

A skutečně, lékařům je tato fóbie známá, i když je velice vzácná. Říká se jí lachanofóbie a například v celé Velké Británii jí je postiženo jen několik tisíc lidí.

S Vicki fóbie stále cloumá a znepříjemňuje jí život, i když se jí snaží kontrolovat. Věří však, že jí jednou dokáže překonat.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 60