Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Karolina Kurková / foto: Archiv

Zakažte upravené modelky, žádají experti

Nejenže jsou modelky obvykle extrémně hubené a módní firmy po nich chtějí shazování dalších kilogramů. Běžnou praxí je také jejich následné upravování na stránky časopisů či do reklam.

Problémy od pěti let
Výsledkem jsou neskutečně vyhublá těla, která mají navíc negativní přesah do reálného světa – slouží jako vzory mladým dívkám a způsobují u nich špatné stravovací návyky, deprese či závažné choroby typu anorexie.

Skupina zhruba čtyřiceti odborníků nyní volá po zákazu počítačového dopracovávání fotek či reklam určených – byť třeba jen částečně – publiku pod šestnáct let.

Takové obrázky totiž vyvolávají závadné otázky o vlastní váze i u dětí ve věku pěti let! Znepokojeni jsou tím lékaři, psychologové, ale i někteří někteří lidé z reklamní branže.

Dva extrémy. Jeden horší než druhý

Současný trend přitom jde ke stále výraznějšímu hubnutí. Více a více se tak rozevírají nůžky mezi dvěma extrémy. Jedním je tlustá část populace, která slyší na reklamy o jídle, druhým potom vychrtlá část, která chce vypadat jako modely z časopisů. Normálních lidí nespadajících ani do jednoho z extrémů ubývá.

Otázkou je, zda si na reklamní branže sama na sebe uplete bič. Další možností je regulace reklamy ze strany státu – i ta má ale hlasité kritiky.

Nezbývá tak než poukazovat na zdravý rozum každého jedince a u těch mladších potom na pozornou výchovu rodiči.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 62