Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.

Prostituce funguje i ve zvířecí říši

Samičky australských krabů houslistů se uchylují k prostituci, aby se bránily útokům sexuchtivých samců.

Vědci z Australské národní univerzity zjistili, že samečci krabů bez váhání brání sousedku proti útokům jiných samců. Jistě k tomu přispívá i to, že jim samičky za takovou ochranu platí sexem.

"To, že soused přispěchá a pomůže bránit teritorium jiného jedince je velmi neobvyklé," říká Michael Jennions, který na výzkumu spolupracoval.

Jennions a jeho kolegové zkoumali chování krabů houslistů v roce 2008. Samci tohoto druhu se mohou bránit ohromnými klepety. Samičky taková klepeta nemají. Vědce proto zajímalo, jak se jim daří bránit své území. Tito krabi jsou totiž teritoriální a žijí v norách.

Jen pro sex
Vědci zjistili, že v 95 procentech případů, když sameček zjistí, že jiný sameček napadl území jeho sousedky, přispěchá jí na pomoc. Pokud ale na území sousedky útočí samička, krab přispěchá na pomoc jen v patnácti procentech případů.

Z toho vyplývá, že samci žijí rádi v sousedství samiček. Nejde jim už tolik o to, která konkrétní samička to bude. Jde jim totiž o sex, který za ochranu jejího území dostanou.

Samičky krabů si partnery rády vybírají a chodí za nimi do jejich nor. Pokud ale mají sex na písku, pak se v 85 procentech jedná o jejich souseda. A jak píše list Metro, v takových případech se zřejmě jedná o jakousi oplátku za ochranu.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 92