Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: nydailynews.com

Takhle vypadá kůže po letech diet nebo opalování

Časopis Allure publikoval studii o kůži a zhoubném vlivu alkoholu, cigaret, stresu, solárek či diet s jo-jo efektem. Na fotkách dvojčat dokazují, že kdo se zmíněným vlivům vyhnul, vypadá v pokročilém věku třeba i o 10 let mladší.

Studii lidské kůže a vlivu špatného životního stylu na ni provedli plastičtí chirurgové z americké univerzitní nemocnice Case Medical Center. Aby byl co nejlépe viditelný rozdíl mezi kůží zdravě žijícího jedince a člověka, který o sebe až tak nedbal, nafotili identická dvojčata. Postarší identická dvojčata, na nichž se nejlépe dá ukázat, jak je na tom v pokročilejším věku jejich kůže a jak se na nich podepsalo to, jakým způsobem sourozenci žili.

Špatný životní styl vás ostarší i o 10 let
Těmto dvěma ženám je 61 let. Jmenují se Jeanne a Susan. Jsou sice identická dvojčata, ale málokdo by tomu dnes věřil. Už si totiž nejsou podobné, tedy podoba tam je, ale jejich kůže je tak rozdílná, že Jeanne vypadá mnohem mladší než Susan. Čím to je?

magazin.cz

Susan skoro až do čtyřiceti let kouřila krabičku a půl cigaret denně. Navíc je odjakživa fanatickou milovnicí opalování, žije na slunné Floridě, takže sluníčko má dennodenně na dosah. Kdežto její sestra žije v Ohiu a ani cigaretám ani opalování nikdy neholdovala. Škodlivým slunečním paprskům se naopak vždycky vyhýbala.

Ve společnosti nám nevěří, že jsme dvojčata
“Susan vypadá o 10 let starší než já,” chlubí se na oko v rozhovoru pro časopis Allure Jeanne. “Z toho důvodu při představování se novým lidem sice řekneme, že jsme sestry, ale už neříkáme, že jsme identická dvojčata. To by nám stejně asi lidé nevěřili a sestře by pak mohlo být nepříjemný viditelný rozdíl, ke kterému došlo.”

Studie říká, že takové rozdíly v podobě dvojčat nejsou normální, ale že je skutečně způsobuje náš životní styl.

Co má na kůži nejhorší vliv
Nová studie identických dvojčat ukazuje, co má na stárnutí kůže největší vliv. Jsou to cigarety, solárka nebo časté opalování na přímém sluníčku, stres, alkohol, diety s jo-jo efektem, antidepresiva, rozvody. To všechno zapříčiní rychlejší stárnutí vaší pleti. Třeba Jeanne a Susan jsou toho jasným důkazem, vypadají, že je mezi nimi i 10letý rozdíl.

V rámci studie plastičtí chirurgové zkoumali kolem 186 dvojčat, která si byla v mládí podobná. Kromě toho, co jim škodí, odhalili i to, co jejich kůži naopak pomohlo udržet se co nejdéle svěží. Třeba hormonální antikoncepce prokazatelně ženám udrží pleť déle svěží. Ty ženy, které tuto antikoncepci berou, vypadají prý mladší.

Dobrá zpráva pro baculky: kila omlaďují
A nakonec jedna dobrá zpráva pro dámy s pár kily navíc a ve středním věku. I když vás mírná nadváha možná celý život trápila, vězte, že kila navíc prospívají vaší pleti. Díky kilům navíc působíte na lidi kolem vás mladším dojmem.

Alespoň to tvrdí autor celé studie Bahman Guyuron. „Pro ženy kolem čtyřicítky jsou kila navíc jako dar. Omladí vaše rysy, vyhladí tvář, zjemní kůži na obličeji,“ říká.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 176