Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Přísně tajné / foto: shutterstock

Ta největší tajemství na světě

Tajemství, která znají jen dva lidé. Ta z nějakého důvodu nejcennější tajemství.

Jaké si myslíte, že jsou nejstřelenější tajemství na celém širém světě? Třeba kódy k americkému jadernému arzenálu? Nebo výskyt UFO?

Chyba lávky, to mohou být sice tajemství, nicméně rozpovídat by se o nich mohlo více lidí. Na světě ale existují i tak utajené záležitosti, že je znají pouze dva lidé. To proto, aby se zachovala, kdyby jeden z nich zemřel.

Recept na Coca-Colu
Jedním z nejpřísněji střežených tajemství je recept na Coca-Colu. Znají ho pouze dva členové vedení společnosti. A zjevně vědí proč. Navzdory nekonečnému množství imitací coca-coly si originál stále drží prvenství v prodejích sladkých karamelizovaných limonád.

Podle jednoho mýtu má každý z držitelů tajemství pouze jeho polovinu. Tak tomu ale není – oba mají celý recept. Ovšem musí se řídit celým seznamem opatření. Například nesmí letět oba stejným letadlem.

Toto tajnůstkaření je ale v podstatě zbytečné. Coca-Cola do svého nejznámějšího nápoje totiž stále přidává extrakt z koky, tedy rostliny, z níž se vyrábí také kokain. Na světě je jediná společnost, která má legální výjimku a smí extrakt používat. Tou společností je samozřejmě Coca-Cola. Ostatní by tedy stejnou chuť nemohli vytvořit, ani kdyby pravý recept znali.

Bylinky a koření KFC
Proč nám tolik chutná v řetězci rychlého občerstvení KFC? Jednoduše proto, že už v roce 1930 jistý Harland Sanders začal v americkém státě Kentucky prodávat na ulici kuřecí kousky, po nichž se lidé mohli utlouct.

Sanders totiž připravil speciální kombinaci bylinek a koření, jež se v prakticky nezměněné podobě používá dodnes. Přísady a jejich poměr znají opět jen dva členové vedení firmy, přičemž recept samotný je ukryt v sídle budovy, jež je de facto pevností.

Místo hlavy Olivera Cromwella
Pokud jste na hodinách dějepisu nedávali pozor, pak vězte, že Oliveru Cromwellovi se na čas podařilo svrhnout britskou monarchii a nastolit republiku. Později to sice šeredně odskákal, stále je ale jakýmsi symbolem, který mnozí uznávají. A královská rodina se ho bojí.

Když je totiž Britům prachbídně, což aktuálně zrovna není ten případ, tíhnou k symbolům. V budoucnu by tak oddělená hlava Olivera Cromwella mohla sloužit coby symbol k nejrůznějším vzpourám.

Proto je místo, kde byla uložena, přísně tajné. Toto tajemství střeží univerzita v Cromwallu, přesněji řečeno její nejstarší profesor. Když ten odchází do důchodu, prozradí místo dalšímu v pořadí.

Bláto na baseballové míčky
Když se vyrobí baseballový míček, je obvykle kluzký a nedá se s ním moc dobře hrát. Nejprve je třeba ho potřít speciální látkou, respektive bahnem. Jenže to bahno musí být speciální!

Dlouhou dobu nic nezabíralo, když jednou jistá Lena Blackburn nevyzkoušela zvláštní bláto, které našla na svých procházkách. A hle – s ním byly míčky hned o něčem jiném. Od té doby, už celých pětasedmdesát let, přesně toto bláto používá každý baseballový tým, přinejmenším v USA.

Místo výskytu znají pouze dva lidé, kteří pro bláto logicky sami musí chodit. Ještě štěstí, že každý tým potřebuje na sezónu pouze jednu nádobu.

O kom se zpívá v You are so Vain
Populární song You are so Vain od zpěvačky Carly Simmons skýtá jedno velké tajemství: o kom se v něm vlastně zpívá? Jisté je jen to, že jde o muže, který Carly ublížil. Ona ale nechce prozradit, kdo přesně to je.

Avšak jedna šance na odhalení tajemství tu byla. Před několika lety proběhla aukce, ve které se dražilo právě odhalení onoho tajemného muže. Dick Ebersol, ředitel televize NBC, za něj tenkrát zaplatil 50 000 dolarů, v tehdejším kurzu půldruhého milionu korun. Musel však podepsat smlouvu, že tajemství nikdy nikomu neprozradí.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 64