Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

Nukleární baterie velikosti mince

Když se řekne nukleární baterie, leckdo bude mít jistě tendenci ke strachování se. Ve skutečnosti ale není proč.

Žádný strach
Nejrůznější jaderné baterie totiž napájejí satelity, podvodní systémy, ale třeba i nejrůznější stimulátory celá léta. Oproti chemickým bateriím mohou vykázat nesrovnatelně vyšší životnost a mnohem vyšší hustotu energie.

Jejich problémem však dosud byla taková drobnost: byly příliš těžké a velké. To se ale nyní mění. Na univerzitě v americkém Missouri vynalezli nukleární baterii menší, lehčí a efektivnější. Profesor Jae Kwon, který výzkum vede, dosvědčuje, že lidé se nukleárních baterií bojí. Bezdůvodně.

Příště bude tenká jako vlas
Přestože čerpají energii z atomové energie, vystačí si bez obávané řetězové reakce.

Baterie, kterou Kwon se svým týmem neustále vyvíjí a zlepšuje, má momentálně zhruba velikost mince. Rozdíl oproti jiným nukleárním bateriím není jen ve velikosti, nýbrž i ve formě použitého polovodiče. V této baterii je tekutý, nikoliv pevný.

Baterie se nyní bude testovat a do budoucna se počítá s dalším navyšováním energie do tak malého prostoru. Poměrně solidní nukleární baterie by tak za pár (desítek) let mohla být tenká asi jako lidský vlas. Jde prý jen o využití těch správných materiálů.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 47