Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

Hledáte krasavici? Riskujete život!

Muži, kteří hledají jen hezkou tvářičku a na mozku jim moc nezáleží, riskují život. Ukázalo se, že ženino vzdělání ovlivňuje nejen délku jejího života, ale i délku života jejího partnera.

Různé studie ukazují, že délka života není daná jen genetikou. Tato studie prokázala, že ji ovlivňuje i vzdělání partnerky. Vědci ze Stockholmské univerzity analyzovali údaje týkající se 1,5 miliónu zaměstnaných lidí ve věku 30 až 59 let v průběhu třinácti let. Zjistili, že vzdělání má jasný vliv nejen na příjem a druh zaměstnání, ale i na pravděpodobnost předčasného úmrtí.

Vědci zkoumali příčiny předčasného úmrtí v důsledku například rakoviny, srdečních chorob a mrtvice. Ukázalo se, že lépe vzdělané ženy jsou si lépe vědomy zdravých jídelních návyků i různých možností léčby, a tím ovlivňují délku života partnera.

"Ženy se tradičně více starají o domov než muži. Proto je ženino vzdělání důležitější pro životní styl rodiny - například co se týče zdravého stravování - než mužovo vzdělání," tvrdí autoři studie zveřejněné v Journal of Epidemiology and Community Health.

Vzdělaná žena – důležitější než muž
Podle listu Metro se ale také ukázalo, že mužův příjem ovlivňuje délku života obou partnerů, "zřejmě proto, že muži přispívají k příjmu rodiny větším dílem, a proto více ovlivňují celkový životní standard".

Autoři dospěli k závěru, že "pro muže je ohledně délky života vzdělání ženy důležitější než jejich vlastní vzdělání".

Ukázal to model, do něhož zahrnuli i mužovo sociální postavení. Vzdělání ženy a mužovo sociální postavení má také celkový velký vliv na úmrtnost žen v důsledku chorob krevního oběhu.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 33